Terkini

Menu

Mengapa Anak Berumur 2 Tahun Mencampak Barang, Menendang & Menjerit?


Mengapa Anak Berumur 2 Tahun Mencampak Barang, Menendang & Menjerit?

Mengapa Anak Berumur 2 Tahun Mencampak Barang, Menendang & Menjerit?

Ada sesuatu mengenai anak berusia 2 tahun ni. Mereka hidup di dalam dunia mereka sendiri. Mereka belum betul-betul faham dunia orang dewasa.

Mereka nampak berakhlak buruk, campak barang, makan merata-rata, tendang dan jerit jika mereka tidak dapat apa yang mereka kehendaki.

Oleh itu bila orang dewasa tidak faham, mereka menuduh anak-anak kecil yang belum faham dunia ini dengan perlbagai tuduhan kepada ibu bapa mereka. Malah ada juga ibu bapa yang kerana tidak ada ilmu mengenai perkembangan anak-anak marah berlebihan akan anak-anak ini.

Lantaran itu anak-anak ini semakin keliru dan semakin masuk ke dalam 'dunia' dia. Jadilah anak ini membesar dengan keadaan begitu walaupun sudah berusia 4-5 tahun masih di dalam dunia yang sepatutnya hanya untuk anak yang berusia 1.5 tahun - 3 tahun.

Fahamilah jika anak pada usia ini nampak macam berakhlak buruk... ingat itu bukan akhlak dia, itu adalah dia sedang mempelajari dunia dan bagaimana untuk berakhlak mulia.

Maka tunjukkan kepadanya dengan sabar. Jika dia menjerit, ambil tangan dan letak pada bibirnya memberi tanda tidak perlu menjerit. Jika ada masa bawa dia keluar untuk dia boleh bermain dan menjerit.

Jika dia makan bersepah, maka letakkan tempat yang membolehkan dia makan di kawasan itu sahaja. Letak di kerusi baby atau sepertinya.

Jika dia menendang, ambil lembut kakinya dan beritahu bahawa tidak perlu menendang jika mahukan sesuatu.

Ajar dia untuk mengatakan ya atau tidak. Dan belajarlah bertanya seperti meminta izin sebelum dia melakukan sesuatu kepadanya.

Contoh, jika mahu memandikan dia. Katakan, 'sayang mama nak mandikan sayang, ya' dan biar dia boleh memilih. Jika dia kata ya, maka bawalah dia mandi dengan gembira. Jika dia mengatakan 'no' maka teruskan pujuk dan buat sesuatu yang menarik dibilik mandi.

Bila anak-anak kecil ini sudah belajar mengatakan yes atau no, sebagai tanda mereka boleh memilih serta ibu bapa menghormati perasaannya, maka situasi anak-anak itu menjerit, menendang, makan bersepah dan sebagainya akan cepat berhenti dan anda akan melihat anak-anak 4-6 tahun yang mudah dibimbing.

Sumber: Ibu Rose
Mengapa Anak Berumur 2 Tahun Mencampak Barang, Menendang & Menjerit?

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

1 ulasan to ''Mengapa Anak Berumur 2 Tahun Mencampak Barang, Menendang & Menjerit?"

ADD COMMENT
 1. Saya ada soalan.
  Anak saya, lelaki, hampir 2 tahun. Dia sangat aktif, boleh dikatakan hyper. Melompat sampai berdarah dekat kening, berlanggar dinding.
  Situasi di atas tu pun, dia buat. Kadang kala, dia panjat saya, sampai sakit tulang belakang syaa. Sebab saya memang kurus dan kecil. Saya kadang kala mengalami masalah nak didik dia jadi anak yang penyabar. kadang kala saya sendiri kurang sabar. Saya akui, saya pernah pukul dia sebab semakin saya pujuk dia, dia makin kuat menjerit. Saya dah hampir kalah nak didik dia jadi budak penyabar. Mungkin sebab situasi dia terlalu lasak.

  Boleh tak bantu saya, selain dari kaedah di atas ni, ada tak kaedah lain untuk saya didik dia. At least, saya sendiri boleh kawal perasaan marah saya.

  BalasPadam

 • To add an Emoticons Show Icons
 • To add code Use [pre]code here[/pre]
 • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
 • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM