Terkini

Menu

Berapa Jarak Umur Yang Sesuai Untuk Mendapat Adik Bagi Si Abang Atau Kakak?

Berapa Jarak Umur Yang Sesuai Untuk Mendapat Adik Bagi Si Abang Atau Kakak? 

Berapa Jarak Umur Yang Sesuai Untuk Mendapat Adik Bagi Si Abang Atau Kakak?

Dari Al-Quran, kita boleh dapati anak-anak digalakkan disusu badankan hingga 2 tahun penuh. Penyusuan badan adalah salah satu cara birth control yang semula jadi.


Oleh itu jika kita ambil dari situ; setelah usia anak itu 2 tahun, maka bolehlah untuk merancang anak seorang lagi. Pada ketika ini, kesihatan ibu pun sudah lebih baik. Seorang ibu itu sudah boleh tidur malam yang tidak begitu ternganggu.

Ini bermakna, jika bermula dari usia anak itu 2 tahun, anak itu akan mendapat adik usia dia sudah hampir 3 tahun. Pada usia ini, anak itu sudah boleh lebih memahami perasaan dan arahan. Dia juga boleh mengawal gerakan tangan dan kakinya dengan lebih baik.

Oleh itu, tidaklah terjadi kes seperti dia berniat untuk membelai adik, terkasar jadi macam nak pukul adik.

Dari segi perkembangan otak, bahagian tengah dari 3 bahagian otaknya sudah berkembang. Ini adalah bahagian otak emosinya. Dan bahagian otak tertingginya iaitu otak berfikir sudah mula berkembang. Ini bermaksud, keupayaan berfikir sudah mula terbina.

Ini bermakna, anda lebih senang memberi dia faham apa yang dia boleh lakukan kepada adiknya dan apa yang tidak.

Dalam masa yang sama kebijaksanaan ibu bapa dan orang di sekelilingnya menyediakan dirinya untuk menerima adiknya adalah juga penting. Sebenarnya, memang ada naluri untuk anak itu cemburu. Perasaan itu datangnya dari 'keinginan untuk survive' yang memang wujud dalam diri setiap kita manusia ini.

Namun, ibu bapa yang bijak, akan menangani perasaan ini dengan keupayaan mengawal diri - 'self-control' pada anak-anak sekecil 3 tahun, dengan limpahan kasih sayang dan penerangan penuh kasih sayang kepada si abang atau si kakak.

Anak boleh tidak cemburu, malah akan membantu ibu bapa menjaga adiknya. Tentu ramai diantara anda yang melalui pengalaman indah ini. Sharelah pengalaman anda di sini.

Sumber: Ibu Rose
Berapa Jarak Umur Yang Sesuai Untuk Mendapat Adik Bagi Si Abang Atau Kakak? 

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Berapa Jarak Umur Yang Sesuai Untuk Mendapat Adik Bagi Si Abang Atau Kakak? "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM