Terkini

Menu

Apa Perlu Buat Sekiranya Anak Sawan

Apa Perlu Buat Sekiranya Anak Sawan


Untuk pengetahuan ibubapa bersama... masa keluar tadi ada baby kena sawan / tarik / fit... parents dia panik and tanya apa nak buat.... saya yang anak pernah tarik pun panik tengok baby tu... just teringat pesan doktor, suruh mengiringkan baby dan selimutkan towel basah kat anak sambil panggil-panggil bagi dia sedar.... mulut jangan sumbat apa-apa....

Apa anda perlu buat kalau anak kena Sawan Tarik di rumah?


  1. Baringkan dia mengiring. Buka pakaian anak.
  2. Jangan masukkan / korek mulut anak semasa dia tengah kejang. Putus jari nanti. Kalo kejang lebih dari beberapa saat / minit please bawa secepat mungkin ke klinik berdekatan. Jangan tunggu berhenti. Kalo 10 minit kejang takot nanti ada kesan pada sistem saraf dia. Bila anak mula demam terus bagi ubat demam / tuam tuala basah regularly / mandikan / minum air banyak untuk turunkan suhu.. Prevention is better.. info from @abidah hamad
  3. Jangan biar anak ketap gigi, takut terketap lidahnya.
  4. Jangan masukkan ubat buntut masa anak tengah kejang, biar dia sedar dulu baru basahkan kaki dia dengan air sejuk. Bila dia dah sedar / menangis.. baru masukkan ubat buntut (kalau ada simpan kat rumah).
  5. Kalau tidak ada ubat buntot di rumah, bila anak sudah sedar.. cepat-cepat bawa ke klinik. Doktor akan bagi rawatan selanjutnya.

Ingat, waktu anak kejang, seluruh badan dia kejang. Jangan goncang-goncang badan dia. Terus baringkan mengiring. Cepat-cepat sedarkan dia dengan cara mandikan dengan air sejuk. Alirkan air dari kaki dulu dan ke atas dan bawa ke klinik / hospital berhampiran. Waktu kejang, otak dia berhenti dari menerima oksigen. Sebab itu rawatan sudah diberi di rumah, masih perlu bawa ke klinik / hospital untuk dapat bantuan oksigen. Otak kalau tidak dapat oksigen mencukupi dalam masa singkat boleh menyebabkan kecacatan atau terencat. Sebab itu bahaya sangat-sangat kalau anak kena kejang.

Sawan ni mungkin boleh datang balik bagi anak-anak yang pernah kena masa demam panas. jadi, setiap kali anak demam, sentiasa pantau suhu badannya.

Added info...

Melor Rahman: "No. 3. Mimin pernah kena fit n doc pesan jgn masukkan apa2 dlm mulut sudu etc masa tgh fit. Kalau dia tergigit lidah sekalipun let it be sbb any attempts utk bukak ketap gigi tu Bahaya. Biasa fit tak lama. Cukup dgn mengiring supaya dia tak choke air liur."

Melor Rahman: "Usually bila fit satu badan akan kejang. If ade part badan yg tak kejang.. jgn tunggu sampai fit habis. Terus bwk pi emergency room. That's not a good sign."

Last sekali...parents tolong tgk sama keadaan anak semasa kejang...selalu parents turut gelabah/panik maka tak amik pot dah keadaan anak... benda yang perlu amik tau masa baby tgh fit...mulut berbuih tak...mata naik atas tak or tutup mata, kejadian tarik amik masa berapa lama...baby mengerang ke tak...tangan n kaki kejang ker tak....dulu masa anak kena fit memang tak tgk semua tu, kesudahannyer bila doktor tanya memang blur nak jawap...

Apa Perlu Buat Sekiranya Anak Sawan
Sumber: Afzaniza Hany

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Apa Perlu Buat Sekiranya Anak Sawan "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM