Terkini

Menu

Teknik Atasi Suami Malas Di Rumah

Teknik Atasi Suami Malas Di Rumah

Teknik Atasi Suami Malas Di Rumah

Kebiasaan minda orang lelaki, sampai aje di rumah, terus tukar "gear' kepada MAKAN - MAIN - TIDUR. Badannya automatik menjadi "statik atau Off" sebagaimana keadaan kereta di isi minyak di stesen minyak.

Sebaliknya minda orang perempuan akan terus aktif "multitasking" ligat macam lipas kudung membuat kerja rumah yang tak sudah sudah.Oleh itu jika isteri inginkan suaminya tolong buat sesuatu di rumah, caranya:

1. Syukur 
Sampai suami di pintu terus sambut dia dengan ungkapan kesyukuran seorang pahlawan pulang dari peperangan, "Alhamdulillah, my hero dah balik".


2. Makan 
Terus (MAKAN) sediakan makanan dan minuman sekadar utk dia mengalas perut dan membasahkan tekaknya. Biar dia sendirian dalam 10 minit.


3. Main 
Selepas ini dia akan (MAIN). Terpulang kepada minat dan hobi suami, Ada yg baca majalah, tgk tv, baca surat khabar, menyiram bunga, tengok barangan hobi dan sebagainya, Waktu ini boleh ajak bersembang. Dan masa inilah AMAT sesuai minta pertolongannya membantu kerja rumah. Katakan kepadanya hanya dia seorang sahaja yang boleh membuat kerja itu.


4. Tidur 
Jika kerjaya suami memang berat dan meletihkan, selepas MAKAN dia akan terus TIDUR. Biarkan dan iktiraf dia tidur. Tentukan jangka masa tidur dan berjanji untuk kejutkan dia. In sya Allah dia akan bertenaga nanti untuk membantu kerja rumah.


Sumber: Pak Utih
Teknik Atasi Suami Malas Di Rumah


Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

1 ulasan to ''Teknik Atasi Suami Malas Di Rumah"

ADD COMMENT
  1. Tips yg menarik...husband sy kadang2 rajin menolong...kadang2 tk rajin...ikut mood dia...tp alhamdulillah...

    BalasPadam

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM