Terkini

Menu

Faktor Usia Ke Atas Kehamilan

Faktor Usia Ke Atas Kehamilan

Faktor Usia Ke Atas Kehamilan

Wanita lebih tua selalu bimbang yang umur mereka akan menjejaskan kehamilan, dan kelahiran bayi. Sesetengah wanita merasakan yang mereka menjalani ujian-ujian tambahan dan intervensi disebabkan umur mereka.

Apakah kesan umur ke atas kesuburan?

Kementerian Kesihatan menganggar ada lebih kurang 300,000 pasangan dalam lingkungan umur 20-40 yang mengalami sesuatu bentuk ketidaksuburan. Berusia 35 atau lebih sememangnya menimbulkan beberapa isu penting bagi wanita dan lelakiyang bercadang untuk mendapatkan anak.Ada berlaku pengurangan kesuburanyang perlahan bagi wanita selepas umur 30, yang mungkin menyebabkan anda sukar menjadi hamil dengan cepat, atau mungkin terdapat masalah separa kesuburan atau ketidaksuburan. Adalah dianggarkan lebih kurang 20 peratus wanita antara umur 35 ke 39 tidak subur.Ini bermakna sebahagian besar wanita hamil dalam kumpulan ini dan yang lebih tua sudahpun melalui rawatan kesuburan.


Apakah kesan umur ke atas kehamilan?

Dahulu ibu yang lebih tua dimaksudkan ibu yang sudah mempunyai keluarga yang besar yang sedang mengandung bayi kelima, keenam atau ketujuh. Hamil banyak kali selalunya mendatangkan komplikasi. Sekarang, ibu yang lebih tua selalunya seorang yang memilih untuk memulakan keluarga lebih lambat, lazimnya sihat dan mempunyai diet yang baik.Malangnya, adalah benar yang ibu lebih tua selalunya lebih berkemungkinan untuk mendapat penyakit seperti diabetes, darah tinggi atau lain penyakit kronik, yang boleh menjejaskan kehamilan dan proses kelahiran.Penyelidikan tentang kesan umur ke atas kelahiran bayi juga melaporkan adanya peningkatan dalam kekerapan komplikasi kehamilan seperti diabetes (gestasi) akibat kehamilan, plasenta rendah dan kelahiran pramatang.Selain daripada risiko tambahan ini, penjagaan materniti juga dipengaruhi oleh kenyataan yang anda adalah “primigravida berusia” iaitu pertama kali mengandung atau “multipara berusia” iaitu sudah mengandung beberapa kali. Malah, wanita yang berumur 35 atau lebihpun menjalani lebih ujian antenatal dan lebih skan ultrasound, dan lebih ramai wanita di usia ini menjalani amniosentesis.


Apakah kelebihan kehamilan selepas umur 35?

Yang baik ialah, anda mempunyai faedah fizikal dan psikologi lebih daripada wanita yang lebih muda. Wanita yang memulakan keluarga hanya pada umur 30 dan 40 selalunya mengikuti gaya hidup yang lebih sihat; mereka mempunyai pendidikan lebih tinggi dan kedudukan kewangan yang lebih baik. Mereka mungkin memahami keperluan badan mereka, dan menjaga diri mereka lebih baik dari segi senaman dan pemakanan.Wanita berusia selalunya mempunyai persepsi terhadap tubuh badan mereka yang lebih positif, dan lebih cekap menangani simptom-simptom kehamilan. Di usia ini juga, wanita mempunyai lebih berotonomi – berdikari dan yakin akan apa yang mereka mahu, dan lebih mahir tentang manusia untuk mendapatkan kemahuan mereka.


Apakah kesan usia lebih tua ke atas bayi?

Tidak dinafikan yang wanita
Faktor Usia Ke Atas Kehamilan
berusia mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi yang mempunyai keabnormalan, seperti sindrom Down, sindrom Edward atau sindrom Patau.Penyaringan serum ibu dan ujian-ujian lain boleh memberi anda penganggaran akan risiko-risiko. Untuk lebih pasti, ujian-ujian seperti persampelan vilus korion atau amniosentesisboleh memberikan diagnosis yang tepat, yang membolehkan seorang itu membuat pilihan terbaik bagi keluarga dan diri, dan juga membantunya membuat persiapan untuk sebarang keperluan khas bayinya. Wanita yang tidak berminat mendapatkan maklumat ini tidak perlu menjalani sebarang ujian.Terdapat satu lagi risiko yang kecil tetapi serius berhubung bayi ibu lebih tua. Lebih banyak bayi mati dalam uterus di peringkat akhir kehamilan bagi ibu berumur 40 ke atas. Dalam tahun 2006, angka bagi UK menunjukkan kadar kematian dalam perutbagi wanita 20 ke 39 adalah di sekitar lima ke enam bayi bagi setiap 1,000 kelahiran, tetapi bertambah bagi wanita umur 40 dan lebih kepada kurang sedikit daripada sembilan bayi bagi setiap 1,000 kelahiran.Risiko yang bertambah ini bukanlah akibat komplikasi kehamilan atau penyakit tertentu sahaja. Atas sebab ini, penjaga lebih berhati-hati terhadap ibu lebih tua semasa minggu-minggu akhir kehamilan.


Walaupun terdapat risiko yang bertambah akibat usia lebih tua, adalah penting untuk mengingati bahawa kebanyakan bayi adalah sihat. Selain faktor keabnormalan kromosom, angka yang ada mencadangkan ibu lebih tua tidak mempunyai lebih tinggi risiko untuk mendapat bayi cacat masa lahir daripada ibu-ibu yang lebih muda.


Apakah kesan umur ke atas proses bersalin itu sendiri?

Tedapat pola di mana, lagi tua seorang ibu itu, lebih bertambah kejadian intervensi. Jika anda lebih daripada 35 anda akan lebih cenderung untuk kelahiran dicetus, suntikan epidura atau kelahiran forseps atau ventouse. Hampir kesemua kajian bersetuju bahawa kadar pembedahan caesareanjuga meningkat mengikut usia ibu.Namun, peningkatan ini nampaknya tidak berkaitan dengan mana-mana masalah spesifik. Masih ada tanda tanya tentang setakat manakah dan berapa banyak intervensi tertentu perlu, disebabkan persepsi keseluruhan yang ibu “lebih tua” adalah “berisiko tinggi”. Sesetengah kajian mendapati bahawa kecemasan fetus lebih kerap didiagnosis bagi ibu yang lebih tua, yang juga menerangkan mengapa kadar caesarean lebih tinggi.Juga terdapat bukti yang ibu lebih tua lebih cenderung melalui peringkat kedua bersalin yang lebih panjang, sebab otot-otot uterus tidak berfungsi dengan begitu baik apabila wanita meningkat umur. Ini menerangkan mengapa mencepatkan kelahirandengan oksitosin tiruan untuk merangsang kontraksi berlaku lebih kerap di kalangan wanita lebih tua.Juga, apabila perjalanan proses semulajadi diganggui oleh intervensi, seperti mencetuskan kelahiran, intervensi lain akan menurut dalam satu “hujan intervensi” (cascade of intervention). Oleh itu, sama seperti dalam kehamilan, jika anda mahu memberi peluang kepada proses-proses fisiologi yang natural, elok jika anda melengkapkan diri dengan maklumat tertentu dan bersedia untuk bertanya banyak soalan.


Bimbang akan komplikasi juga akan mendatangkan komplikasi. Jika anda dan doktor anda fikirkan yang perkara yang tak baik akan berlaku, anda akan merasa tertekan. Stres akan menganggu imbangan sensitif hormon dan kimia semulajadi dalam badan anda.


Apakah kelebihan ibu lebih tua semasa bersalin?

Walaupun ada risiko yang nyata atau akibat persepsi saja atau yang berpotensi untuk berlaku, kajian bersetuju yang hasil sebenar dari segi kesejahteraan bayi selalunya sama baik seperti ibu lebih muda dan risiko yang benar-benar serius adalah amat rendah bagi wanita dalam semua kumpulan umur. Ini ditunjukkan oleh mata Apgar yang menilai kesejahteraan bayi anda sejurus selepas kelahiran, juga kadar kemasukan ke dalam unit rawat khas bayi.


Apakah kesan umur ke atas pengalaman membesarkan anak?

Dari segi teori, terdapat sama banyak pro dan kontra membesarkan anak bagi ibu yang lebih tua. Namun, jika anda telah menjalin satu rutin yang selesa dalam hidup anda, telah dapat berdikari dan berlaku bebas dalam perhubungan dan karier anda, tanggungjawab menjaga bayi 24/7 adalah satu kejutan.Juga, oleh sebab wanita berpendapatan lebih tinggi di umur 35 dan 40 daripada umur 25, anda akan mengalami kejatuhan dalam pendapatan jika anda bercadang untuk menjadi ibu yang tidak bekerja. Keberhentian dari karier anda, atau terpaksa membahagikan masa antara kerja dan keluarga, akan merosakkan rancangan anda dahulu untuk mencapai kejayaan dalam karier.Satu kajian mendapati yang ibu lebih tua juga jarang sekali duduk berhampiran dengan keluarga atau kawan-kawan yang mempunyai anak, dan mungkin tidak juga mempunyai pertalian rapat dengan komuniti tempat mereka tinggal jika selama ini mereka keluar untuk bekerja sepanjang hari. Anda akan mendapati bahawa ianya memakan masa untuk mendirikan jaringan kenalan yang boleh menyokong di kawasan anda tinggal.Menghadiri kelas antenatal semasa anda hamil akan memberikan anda hubungan serta merta dengan lain-lain wanita di kawasan tinggal anda yang juga sama hamil seperti anda. Sebaik saja bayi anda lahir (atau sebelum itu) anda boleh hadirkan diri di kumpulan “bonjol dan bayi” atau “ibu dan bayi” untuk mengelakkan daripada berasa terlalu terasing dan membantu mendirikan jaringan sokongan setempat.Apakah kelebihan seorang ibu yang lebih tua?

Anda mungkin lebih konfiden dan relaks di umur ini berbanding 10 atau 15 tahun dahulu, dan ini adalah satu kebaikan dalam membesarkan anak. Mempunyai pengalaman hidup yang lebih luas boleh memberi kematangan dan kemahiran keibubapaan yang lebih baik.

Anda juga sudah stabil dalam hubungan anda dan mempunyai wang lebih; kedua-dua ini akan membantu mententeramkan kerunsingan yang kadangkala boleh menyebabkan ibu yang lebih muda yang kurang bernasib baik menjadi murung.

Seorang ibu berkata, “Saya lebih selesa dari segi kewangan sekarang daripada masa muda dahulu, dan ini mengurangkan kerungsingan saya, justeru, menyebabkan saya menjadi lebih relaks dengan bayi saya. Selain itu, aspek kebendaan sudah tidak penting bagi saya sekarang daripada masa muda dahulu dan saya rasa saya lebih bebas untuk menumpukan tenaga kepada bayi dan kurang memberi tumpuan kepada gaya penampilan saya.”


Sumber: www.babycenter.com.my
Faktor Usia Ke Atas Kehamilan

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Faktor Usia Ke Atas Kehamilan "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM