Terkini

Menu

Hamil Dengan Mengenal Pasti Hari Ovulasi Anda

Hamil Dengan Mengenal Pasti Hari Ovulasi Anda

Mengenal Pasti Hari Ovulasi Anda
Jika anda cuba untuk hamil, anda mungkin mencari tanda-tanda ovulasi, untuk mengenal pasti hari ovulasi anda – supaya anda boleh mengadakan hubungan seks dan mudah-mudahan menyebabkan kehamilan. Apabila anda ovulasi, anda mempunyai ruang yang singkat untuk hamil sebelum telur mula mati. Jadi apakah tanda-tanda ovulasi? Bagaimana anda tahu jika anda berovulasi?


Memahami Kitaran Anda, Cara Terbaik Untuk Mengenal Pasti Hari Ovulasi

Memahami kitaran haid anda boleh menjadi lebih mudah jika anda tahu apa yang anda cari. Anda tidak perlu untuk menjadi seorang pakar, dan saya sudah pasti anda dapat mengesan ovulasi selepas hanya satu kitaran, selepas membaca apa yang saya kongsikan dalam entri ini. Hasil daripada pengetahuan mudah, tetapi indah itu, anda mungkin boleh memendekkan perjalanan anda untuk mengandung!!

Untuk memahami ovulasi, ia membantu untuk mengetahui beberapa perkara tentang kitaran anda. Pertama, dari hari pertama kitaran haid anda (apabila anda datang haid) sehingga ovulasi, ini dipanggil fasa folikel. Kemudian dari ovulasi hingga akhir tempoh anda, ini dipanggil fasa luteal, yang biasanya berlangsung selama 12 hingga 16 hari. Apakah maksudnya? Sesuatu yang penting untuk anda fahami dari ini adalah bahawa hari sebenar ovulasi yang akan menentukan panjang kitaran (yang tidak berdasarkan pada hari pertama haid anda). Merekodkan carta kitaran anda setiap hari akan membantu anda untuk mengenal pasti tempoh fasa folikel anda dan fasa luteal yang akan menjadi maklumat yang sangat berguna.Apa yang menyebabkan Ovulasi Dalam Badan Anda?

Ovari adalah organ, yang berbentuk badam yang menakjubkan, yang menghasilkan folikel yang mengandungi telur sebagai persediaan untuk ovulasi. Setiap kitaran, Folikel Stimulating Hormon (FSH) menggalakkan penghasilan sekitar 5-12 folikel, dengan folikel yang paling dominan yang dikeluarkan pada ovulasi.


Graf Hormon Wanita - Cara Mudah Mengenal Pasti Hari Ovulasi


Folikel yang berkembang ini menghasilkan estrogen, dan akibat  daripada paras estrogen yang tinggi dalam darah anda, Luteinizing Hormon (LH) mencetuskan ovulasi dalam  badan anda.  Ovulasi berlaku sekitar 12-24 jam selepas lonjakan LH, dengan  folikel  matang penuh melalui dinding ovari. Jika sperma sedang  menunggu untuk telur itu, atau  jika anda mempunyai hubungan  pada ketika ini, anda boleh hamil dengan cemerlang. ^_^Bila Ovulasi Berlaku?

90% daripada wanita mempunyai panjang kitaran berbeza-beza 23-35 hari, dengan ovulasi berlaku pada pertengahan kitaran haid. Faktor-faktor lain (seperti tekanan) boleh menyebabkan ovulasi tertangguh – selewat minggu ketiga malahan minggu keempat juga. Mengira Tarikh KelahiranWalau bagaimanapun hari yang sering digunakan untuk mengira tarikh kitaran, terutamanya tarikh kelahiran bagi wanita hamil, adalah berdasarkan ovulasi pada hari 14 – jadi anda sudah boleh melihat salah satu sebab utama mengapa tarikh tersebut tidak begitu tepat! Tidak setiap wanita mempunyai kitaran 28 hari, dan berovulasi pada hari ke 14.Adakah Wanita Berovulasi Setiap Bulan?

Tidak semua wanita berovulasi setiap bulan. Jika ovari tidak menghasilkan folikel matang, ovulasi tidak berlaku. Ini dipanggil kitaran haid anovulatory. Endometrium (lapisan uterus anda yang membina dalam persediaan untuk mengandung) membangun seperti biasa, tetapi tidak ada telur dikeluarkan.

Untuk peratus kecil wanita, mereka boleh melepaskan dua atau lebih telur dalam tempoh 24 jam. Adalah tidak mungkin untuk melepaskan lebih selepas masa ini disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan. Apabila telur telah disenyawakan, hormon akan menghentikan mana-mana telur daripada dilepaskan untuk melindungi dan memupuk kehamilan.Apakah Simptom Ovulasi?

Terdapat beberapa perkara yang anda mungkin perasan. Ini termasuk:


1. Sakit Ovulasi atau Mittelschmerz

Sesetengah wanita mengalami sakit ovulasi atau mittelschmerz (dalam bahasa Jerman ini diterjemahkan kepada ‘mittel’ – pertengahan dan ‘schmerz’ – sakit). Bagi wanita golongan ini, ovulasi menyebabkan kesakitan yang tiba-tiba, dan berterusan di bahagian bawah abdomen mereka.

Sakit ovulasi boleh menjadi tanda ovulasi untuk sesetengah wanita, tetapi ada tanda-tanda yang lebih dipercayai, seperti sedikit penurunan suhu badan basal, betul-betul sebelum ovulasi seperti yang dinyatakan di bawah.2. Penurunan Dalam Suhu Badan Basal (Body Basal Temperature)

Untuk mengetahui penurunan suhu badan basal, anda perlu merekodkan carta kitaran anda, mengambil suhu anda setiap pagi apabila bangun dari tidur (masa yang lebih kurang sama setiap hari).

Carta Body Basal Temperature
Carta Body Basal Temperature

Carta memainkan peranan penting untuk benar-benar memahami kitaran anda, mengenal pasti apa yang badan anda lakukan dan apa yang ia tidak biasa lakukan. Jika anda masih belum merekodkan kitaran anda, ini tidak akan membantu anda pada kitaran ini, namun inilah masa yang hebat untuk bermula. Pada masa akan datang anda akan dapat melihat penurunan suhu sedikit sebelum anda berovulasi. Anda akan memerlukan termometer basal. Basal ThermometerIni direka khusus untuk mengambil suhu yang mempunyai perbezaan turun naik yang sedikit daripada biasa (yang mempunyai ketepatan sehingga + / -0.05 darjah selsius, dan mengukur dua tempat perpuluhan), itulah sebabnya termometer biasa tidak sesuai untuk tujuan ini.

Selepas berovulasi, anda akan melihat bahawa pada kebiasaanya suhu akan meningkat, dan kekal dengan begitu sehingga tempoh yang akan datang – kecuali jika anda hamil dan suhu kekal pada tahap yang lebih tinggi. Ini adalah bagaimana sesetengah wanita tahu untuk menjangkakan tempoh mereka, dengan penurunan suhu sekitar masa tempoh mereka datang haid.3. Mukus Serviks

Pemantauan terhadap mukus serviks beberapa kali sehari adalah penting, kerana ini adalah satu lagi penunjuk yang boleh dipercayai untuk mengenal pasti hari ovulasi anda. Perubahan mukus anda adalah tindak balas kepada bagi peringkat subur atau tidak subur dalam kitaran anda.

Mukus serviks berubah dengan turun naik hormon anda seperti estrogen. Susulan daripada haid, mukus biasanya akan kering sebelum menjadi melekit, berkrim, kemudian berair sebelum menjadi keadaan paling subur yang jelas, licin dan elastik (kelihatan seperti telur mentah putih). Ini adalah keadaan terbaik membantu sperma dalam laluannya untuk pergi ke telur, menyediakan perlindungan alkali daripada persekitaran vagina yang berasid.

Semakin anda meningkat tua, egg-white cervical mucus (EWCM) akan terhasil pada hari-hari yang lebih sedikit. Sebagai contoh, seorang wanita dalam lingkungan 20an dia mungkin mempunyai sehingga lima hari EWCM, manakala wanita dalam usia 30an mungkin hanya mempunyai satu atau dua hari EWCM.4. Posisi Serviks

Serviks anda memberikan beberapa petunjuk yang hebat tentang hari ovulasi anda, jadi memeriksa serviks anda adalah alat yang membantu dalam mengenal pasti apabila hari ovulasi semakin hampir. Anda mungkin akan memerlukan beberapa kitaran untuk memahamkannya, supaya anda dapat memahami rasa dan variasi pada keadaan-keadaan yang berbeza yang serviks anda.

Memeriksa kedudukan serviks anda adalah yang terbaik dilakukan pada masa yang sama setiap hari kerana kedudukan serviks sering berubah dan tidak kekal di satu tempat sepanjang hari. Basuh tangan anda sebelum anda memeriksa serviks anda.

Sama seperti mukus serviks anda, serviks adalah bijak dan perubahannya adalah untuk mengoptimakan peluang kehamilan. Apabila anda tidak subur, apabila anda rasa serviks anda, anda akan dapat merasakan bahawa serviks anda rendah, keras (seperti hujung hidung) dan kering. Bagi serviks di kala subur, ingat: SHOW. Lembut (Soft) (lebih seperti cuping telinga anda), tinggi (High), terbuka (Open) dan basah (et).Tanda-Tanda Lain Dalam Mengenal Pasti Ovulasi Anda

Berikut adalah senarai tanda-tanda yang mungkin yang boleh membantu dalam mengenal pasti ovulasi anda, tetapi ianya kurang dipercayai sepertimana tanda-tanda yang di atas:-
  • Sensitiviti dan ketegangan payu dara
  • Peningkatan libido
  • Peningkatan tahap tenaga
  • Deria penglihatan, bau dan rasa menjadi memuncak
  • Retensi air
  • Spotting – spotting pada pertengahan kitaran dipercayai hasil daripada penurunan secara tiba-tiba hormon estrogen sebelum ovulasi. Oleh kerana progesteron tidak dihasilkan serta merta, ia boleh bocor sedikit darah sehingga ianya tiba.Mengenal Pasti Ovulasi Dengan Ujian Ramalan Ovulasi

Terdapat beberapa ujian ramalan ovulasi di pasaran, untuk membantu mengesan perubahan dalam badan yang memberi isyarat ovulasi adalah berhampiran. Dua yang paling biasa ialah:

1. Kit Ovulasi Ramalan (OPK)

OPK ini boleh dibeli dalam talian, dari farmasi anda atau pasar raya. Ianya berharga mahal bagi yang mengaku memberi keputusan yang paling tepat, tetapi ia berfungsi sama seperti dengan jenama yang lebih murah. Kit ramalan ovulasi berfungsi seperti ujian kehamilan, kecuali ia mengukur tahap LH anda, yang menunjukkan bahawa anda akan berovulasi dalam 12-24 jam akan datang.2. Maybe Baby

Ini juga boleh dibeli dari farmasi dan dalam talian. Maybe Baby ini adalah mini mikroskop tangan, yang membolehkan anda untuk melihat gambar mikroskopik sampel air liur yang kering. Dengan memerhatikan penghabluran air liur anda, membolehkan anda untuk mengikuti kitaran bulanan anda, mengenal pasti ovulasi anda yang muncul sebagai ‘ferning‘ tidak seperti masa tidak subur yang lain.3. Kalkulator Ovulasi – Mengenal Pasti Hari Ovulasi Anda

Jika anda mahu mengenal pasti hari ovulasi anda berdasarkan tarikh kitaran anda, anda boleh cuba menggunakan kalkulator ovulasi. Hanya masukkan tarikh terakhir tempoh haid anda, dan juga panjang kitaran biasa anda. Ia akan meramalkan hari subur akan datang anda, jadi bersama-sama dengan pemerhatian mukus anda, anda mempunyai beberapa alat yang baik untuk mempercepatkan bahawa laluan untuk hamil.


Ingat …


Sperma boleh hidup di dalam badan wanita sekitar 3-5 hari, sehingga membuat hubungan seks sebelum ovulasi juga boleh menyebabkan kehamilan. Jika anda cuba untuk hamil, tidak ada keperluan untuk melakukan banyak hubungan seks dan jadualkannya ke saat anda berovulasi.

Jika anda rekodkan carta kitaran anda dan mengenali pasti ovulasi anda, anda boleh menikmati malam ghairah dengan pasangan anda dan tahu bahawa anda memberikan peluang yang sangat baik pada kehamilan. Sudah tentu, anda tidak boleh hamil segera. Tetapi berita baiknya, 85 peratus daripada pasangan yang berhenti menggunakan pil perancang, hamil dalam tempoh setahun. Anda akan meningkatkan peluang anda dengan mengenal pasti ovulasi anda.

Sumber: momsavenues.com
Hamil Dengan Mengenal Pasti Hari Ovulasi Anda

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Hamil Dengan Mengenal Pasti Hari Ovulasi Anda "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM