Terkini

Menu

Bila Suami "Outstation"

Bila Suami "Outstation"


Kebanyakan isteri apabila dengar aje suaminya nak pergi outstation lebih 2 hari, jiwanya mula risau, kelam kabut, tak senang duduk dan macam-macam perasaan bimbang. Dia takut kesunyian dan rasa pilu jika terjadi apa-apa terhadapnya kerana tiada siapa untuk dia minta tolong atau perlindungan. Dan yang paling terseksa ialah terpaksa tidur sendirian. Rindunya mula terasa pada saat apabila diberitahu oleh suami yang dia diarah pergi outstation. Bukan pada hari perjalanan suaminya.

Orang lelaki lain pula mindanya. Dia rasa excited nak pergi outstation atas urusan kerja, kerana inilah peluang dia berjalan ditanggung oleh organisasinya. Dia rasa megah kerana terpilih untuk menjalankan kerja di luar. Lebih lama, lebih kerap dan lebih jauh tempat outstationnya, lebih macho dia rasainya. 

Oleh itu untuk mengimbangi keperluan dan kehendak yang bertentangan suami isteri ini, berikut adalah tipnya:Untuk Suami


1. Jangan tunjukkan sangat "excitement" nak pergi outstation di hadapan isteri. Tunjukkan muka sedih juga kerana terpaksa meninggalkan isteri demi tugas. Tujuan supaya isteri rasa sikit lega kerana suaminya mengiktiraf perasaan sedihnya kerana ditinggalkan.


2. Penuhi keperluan isteri sebelum tinggalkan dia sendirian. Tanyalah apa yang dia perlukan sepanjang ketiadaan anda. Seperti contoh barang dapur atau belanja hariannya. Dengan ini boleh meringankan bebannya dan dia tidak perlu meminta pertolongan orang lain nanti.


3. Beritahu dia keperluan yang anda perlukan semasa outstation agar dia juga boleh menyediakan keperluan itu lebih awal. Dia rasa terhibur jika dia yang mengemaskan barangan dan pakaian yang anda perlukan.


4. Masa berpisah, cium dia dan unggapkan perkataan yang dia rasai anda juga sudah mula merinduinya.


5. Di pertengahan perjalanan dan sampai ke tempat yang dituju, hubungi dan beritahu keadaan anda. Ini boleh mengurangkan kerisauannya. Dia lega apabila tahu anda selamat.


6. Buat ketetapan untuk hubungi dia setiap malam (contoh setiap selepas isya atau jam 11.00 mlm). Ini boleh mengubati kegelisahannya kerana tidur sendirian.


7. Jangan lupa beli cenderamata. Yang murah pun tak apa. Barang yang sama pun tak apa jika tempat outstation adalah tempat yang selalu pergi kerana yang penting bukan barangan itu, Tetapi tanda ingatan anda kepada dia yang menjadi ukurannya.


8. Sentiasa berdoa untuk diri dan keluarga kerana orang bermusafir mudah dimakbulkan oleh Allah


9. Bila sampai di rumah sekembali daripada outstation, terus jumpa isteri dahulu (peluk cium). Utamakan dia daripada anak-anak sendiri. Walaupun pada masa itu, ibu kita ditakdirnya ada di rumah sedang bertandang, jumpa isteri kita dahulu. Tindakan ini membuktikan yang dialah orang yang kita rindui, hormati dan hargai.
Untuk Isteri


1. Tunjukkan rasa gembira dan megah pada peringkat awal apabila suami memberitahu yang dia akan ke outstation. Kemudian barulah nyatakan kerinduan dan kerisauan di hati. Dengan ini suami rasai dirinya dihormati dan barulah mindanya dapat berfikir perasaan isterinya.


2. Sebelum dia pergi, banyakkan bertanya urusannya oustation daripada kesusahan dan kebimbangan diri anda semasa ketiadaan dia. Bincang alternatif dan sokongan yang perlu anda perlukan semasa ketiadaannya. Bila semua plan A, plan B telah dirancang.. barulah sesuai menyatakan perasaan, kerisauan dan emosi anda kepada dia. Pendekatan ini memudahkan dia empati kepada anda.


3. Jika rindu sangat semasa ketiadaan dia, hubungi dia menggunakan pesanan ringkas dahulu. Jangan telefon guna suara. Mungkin mengganggu dia sedang melaksana tugasnya. Atau dia akan malu jika rakan2 yang ada bersamanya dengar isterinya telefon. Dia mungkin diejek sebagai "Queen Control" atau "kena buat report".


4. Ingatkan barangan yang ada pesan, agar dia tidak lupa membelinya. Eloknya menggunakan pesanan ringkas. Kalau bercakap melalui telefon, dia mudah lupa.


5. Berdoalah agar dia selamat pergi dan balik


6. Sambut dia dengan senyuman. Jika ada masalah di rumah, jangan terus mengadu. Tunggu dia tenang paling kurang 10 minit agar dia dapat menukar kotak mindanya daripada oustation kepada sampai rumah.


Selamat mencuba... 


Sumber: Pak Utih 
Bila Suami "Outstation"

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Bila Suami "Outstation" "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM