Terkini

Menu

Tips Keselamatan Anak-Anak Di Tempat Awam

Tips Keselamatan Anak-Anak Di Tempat Awam



Sekarang kita risau terutama ibu bapa dengan kes penculikan terutama di tempat awam seperti kawasan membeli belah, taman permainan dan sebagainya... Sebab itu langkah keselamatan mungkin perlu dipraktikkan untuk mengelak kita menyesal tak berkesudahan...


Pendidikan Keselamatan Diri

Ibu bapa perlu menekankan aspek keselamatan diri bermula dari rumah lagi selain mengharapkan pihak sekolah. Jika dari awal anak diberikan pendidikan keselamatan diri sejak awal maka si kecil dapat mengetahui apakah perkara yang mereka harus lakukan jika berlaku sesuatu kepada mereka.



Katakan Tidak Kepada Orang Yang Tidak Di kenali


Segelintir ibu bapa kadangkala tidak terlepas dari sikap cuai ketika berada di tempat awam, apatah lagi kawasan ramai orang. Mengawasi anak anak yang meningkat umur sememangnya amat sukar, malahan kanak kanak sukar diramal. Oleh itu ajari anak anak agar berkata tidak kepada orang yang tidak dikenalinya. Jangan sesekali menerima pelawaan individu yang asing bagi mereka.



Guna Pakaian Yang Terang

Sebelum keluar rumah, ibu bapa harus memastikan tujuan sebenar mereka. Sekiranya mahu ke tempat awam, pakaikan anak anda dengan pakaian berona terang agar anda dapat mengawasinya dengan baik. Pastikan anak anak berada di bawah pemerhatian anda dan tidak lari daripada pandangan.



Laporkan Kepada Orang Bertanggungjawab

Setiap kalu keluar rumah, ingatkan anak anak agar mereka mendapatkan pengawal keselamatan atau pihak polis sekiranya terpisah dengan anda atau tersesat. Jangan sesekali menakutkan anak anak dengan anggota polis, sebaliknya galak mereka meminta bantuan dengan anggota keselamatan terbabit. Pastikan anak tidak mempercayai orang yang tidak dikenali...



Membawa Kad Nama

Tidak semua kanak kanak mampu mengingati nombor telefon ibu, bapa. Oleh itu setiap kali keluar bekalkan kad nama anda lengkap bersama sama si comel. Jika berlaku sesuatu, pihak bertanggungjawab dapat menghubungi anda.



Memakai Gelang Khas


Dalam kesibukan membeli belah pasti membuat ayah dan ibu terlepas pandang tingkah lakunya... Digalakkan memasang abah abah atau gelang khas berserta nombor telefon anda agar pihak berkuasa dapat menghubungi.



Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Tips Keselamatan Anak-Anak Di Tempat Awam "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM