Terkini

Menu

Ujian Tahap Kesuburan

Ujian Tahap Kesuburan


Setelah kahwin setahun dan mencuba untuk hamil tapi gagal, pasangan suami isteri perlu jumpa doktor untuk peperiksaan peranakan, scanning rahim dan ovary, ujian benih suami dan x-ray HSG untuk buka saluran benih isteri.

1. Vaginal scanning 
untuk mengesan penyakit dalam peranakkan - fibroid, cyst, endometriosis dll


Kalau ada senggugut dan rahim kearah tonkin / retroverted, munkin ada endometriosis yang perlu dirawat2. X-ray Hysterosalpingogram (HSG). 
Ini bertujuan untuk membuka saluran fallopian yang munkin kuncup atau sumbat akibat dari penyakit jangkitan kuman, endometriosis atau fibroid. Ia dilakukan oleh pakar x-ray (radiologist) dan sejurus lepas haid; jika haid habis hari ke7, HSG dilakukan pada hari ke 9, 10 atau 11, iaitu sebelum subur / ovulation.

Satu alat dimasukkn pada pintu rahim dan ubat cecair khas disuntikan kedalam rahim, biasanya 5 filem x-ray akan diambil untuk laporan tentang saluran fallopian.


Normal HSG - kedua saluran terbuka, 30% akan hamil dalam tempoh 3-6 bulan.


Saluran fallopian sumbat


Rahim abnormal - bercabang dua - cacat semula jadi


3. Ujian sperma suami
Sebaiknya dilakukan waktu isteri sedang haid dan tidak ada hubungan sex selama 2 - 3 hari. Boleh keluarkan sperma dirumah dan dibawa keklinik / makmal dalam botol khas dalam tempoh 1-2 jam, atau boleh keluarkan air mani dimakmal / klinik

4. Ujian Hormon.
Bagi wanita yang kitaran haid tidak teratur, misalnya 3-4 bulan sekali haid dan juga gemuk / obesity, ujian darah untuk menyukat paras hormon FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolactin dan Thyroxin adalah penting.

Dr Hamid Arshat

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Ujian Tahap Kesuburan "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM