Terkini

Menu

Jenis Ibu Bapa Yang Manakah Anda?

Jenis Ibu Bapa Yang Manakah Anda?


Sebagai ibu bapa, terlalu banyak peranan yang dimainkan. Adakala menjadi kawan, ada kalanya menjadi polis, menjadi guru, menjadi mekanik yang membaiki kerosakan, chef dan banyak lagi. Sehinggakan kadang-kadang ibu bapa lupa bahawa peranan yang dimainkan akan memberi kesan kepada peluang anak-anak untuk belajar dengan lebih baik. Setiap apa yang dilakukan akan memberikan perbezaan dalam perkembangan dan pembelajaran anak-anak.


Apakah peranan-peranan yang memberi kesan kepada pembelajaran kanak-kanak?


Peranan #1 : Pembantu (The Helper)

Jenis Ibu Bapa
Setiap ibu bapa mestilah ingin menjadi yang terbaik. Mereka merasakan bahawa mereka perlu sentiasa ada di mana-mana sahaja ketika anak-anak memerlukan mereka. 

Mereka menjadikan situasi lebih senang, mudah, cepat dan jelas ketika anak-anak sukar untuk memberitahu sesuatu atau melakukan sesuatu perkara. Contohnya, menyuap anak-anak makan walaupun sudah berumur 2 tahun atau 3 tahun kerana ianya lebih cepat dan kurang bersepah. 

Ada juga yang menolong anak untuk menjawab soalan yang ditanya oleh orang lain kerana ianya lebih cepat dan jelas.

Memang ianya mudah, cepat dan ringkas, tetapi juga akan menekan atau menghalang peluang kanak-kanak untuk meluahkan rasa ingin tahu, perasaan dan juga kehendak mereka.Peranan #2 : Penggerak (The Mover)

Jenis Ibu Bapa
Menjadi ibu bapa adakalanya terlalu banyak perkara yang perlu dilakukan seperti menyediakan jadual harian, mangatur tugas harian, membeli belah, masuk dan keluar rumah dan banyak lagi. Ini kan memberikan anak-anak pengalaman yang banyak dan anak-anak juga mungkin seronok melakukan tugas-tugas ini bersama ibu bapa. 

Tetapi jika ibu bapa mempunyai jadual untuk melakukan sesuatu perkara pada setiap saat, minit dan jam, ia tidak akan memberi kesempatan untuk ibu bapa melakukan hubungan dengan anak-anak untuk membolehkan mereka belajar. 

Mereka akan dapati bahawa mereka lebih banyak bercakap kepada anak-anak daripada bercakap dengan anak-anak.Peranan #3 : Pengajar (The Teacher)

Sememangnya adalah tugas ibu bapa adalah untuk mengajar anak-anak. Terlalu banyak perkara yang ingin diajarkan sehingga ada kalanya hanya ibu bapa yang bercakap untuk menerangkan sesuatu pada kebanyakan masa. 

Jenis Ibu BapaMereka juga lupa bahawa cara terbaik untuk belajar adalah membiarkan anak-anak melakukan sesuatu dengan sendiri daripada hanya sekadar melihat atau diberitahu apa atau bagaimana harus melakukannya. 

Apabila ibu bapa bercakap atau menerangkan sesuatu pada kebanyakan masa, ini akan mengurangkan masa dan peluang anak-anak untuk melakukan sesuatu dengan sendiri.
Peranan #4 : Pasangan responsive (The Responsive Partner)

Apabila ibu bapa memainkan peranan sebagai pasangan responsif, mereka akan menggunakan cara yang akan menggalakkan anak-anak untuk berhubung dan berkomunikasi. Kanak-kanak akan merasa lebih dihargai dan istimewa kerana :

Jenis Ibu Bapa1. Membenarkan anak-anak untuk mengetuai (lead) sesuatu aktiviti atau perbualan. Mereka yang akan menetapkan cara sesuatu aktiviti / perbualan itu akan dilakukan

2. Beradaptasi dengan keadaan dan berkongsi pengalaman dan minat bersama-sama. Sebagai contoh, jika kanak-kanak seorang yang pemalu untuk bercakap, kita mungkin boleh menggunakan atau mencari aktiviti yang disukai olehnya untuk menggalakkan mereka berkomunikasi

3. Menambah input bahasa dan pengalaman. Aktiviti yang paling mudah untuk menambah input bahasa kepada anak-anak adalah melalui rutin harian. Sebagai contoh, ketika mandi, banyak input bahasa yang boleh diberi seperti, meyiram air, air sejuk, sabun badan dan sebagainya. Pada mulanya kanak-kanak tidak memahami ayat tersebut, tetapi mereka mendengar perkataan dan mendapat pengalaman yang membolehkan mereka untuk mengaitkan perbuatan dan perkataan.Setiap peranan yang dimainkan oleh ibu bapa akan memberi kesan yang berbeza-beza. Adalah sukar untuk menolong anak-anak untuk belajar bercakap apabila ibu bapa yang melakukan segala-gala tugasan untuk anak-anak, sentiasa sibuk bergerak kesana-sini ataupun fokus kepada mengajar anak-anak. Menjadi pasangan responsif akan memberikan peluang tanpa had untuk berkomunikasi dengan anak-anak dan menolong mereka untuk belajar.

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

1 ulasan to ''Jenis Ibu Bapa Yang Manakah Anda?"

ADD COMMENT
  1. realitinya, seorang ibu itu tak pernah merasakan anaknya sudah dewasa walaupun si anak telah memunyai anak. si ibu akan tetap menegur anaknya jika melakukan kesalahan. selagi si ibu masih lagi bernyawa, tugas mendidik dan menegur akan di ikul hingga akhir usia....
    Assalamualaikum....

    BalasPadam

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM