Terkini

Menu

Terapi Latih Anak Cepat Bercakap

Terapi Latih Anak Cepat Bercakap


Hari ni nak kongsi exercise mulut untuk anak-anak kita yang ada speech problem atau belum dapat sebut bunyi-bunyi (speech sounds) dengan betul. Exercise ini boleh membantu memperkuatkan otot mulut anak-anak di samping mengatasi masalah drooling (air liur meleleh).

1. Tiup buih belon ( bubbles)2. Tiup belon, pelbagai wisel dan juga alat muzik seperti flute dan harmonica.3. Main tiup kapas, dengan mulut dan juga straw besar (straw cendol). 4. Makan yoghurt, bubur, puding lembut, nestum dengan straw. Straw besar, straw kecil, straw spiral.5. Mengunyah tiub plastik (pastikan non toxic ya) atau beli teething toy. Sesetengah occupational therapist cadang letak objek ini di dalam peti sejuk sekejap. Lagi uuump kunyah-kunyah, gigit-gigit.


Exercise di atas juga dikenali sebagai oral-motor therapy. Selamat mencuba.

Share This:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Terapi Latih Anak Cepat Bercakap "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM