Terkini

Menu

Tip Untuk Menyediakan Makanan Bayi

Tip Untuk Menyediakan Makanan Bayi


Bayi anda sudah masuk usia enam bulan? Dalam usia ini, sudah tiba waktu untuk memperkenalkan makanan pejal kepadanya selain pemberian susu ibu masih diteruskan. Bersedialah untuk menyediakan makanan untuk si manja.

Tip Untuk Menyediakan Makanan Bayi
Adakah anda memilih untuk beli yang segera atau memasak sendiri? Sudah tentu anda mahu masak sendiri makanan pertama yang hendak dimakan oleh si kecil. Mulakan dengan makanan awal yang mudah dihadam seperti puri buah-buahan dan sayur-sayuran seperti labu, epal, pisang. Jika sudah makan makanan yang sedikit bertekstur, anda boleh cuba memberikan campuran oat, susu dan kurma yang dikisar atau bubur nasi dicampur lobak merah, bayam, ayam cincang yang dikisar.Tip berikut mungkin dapat membantu anda dalam menyediakan bubur untuk anak kesayangan:

1. Guna susu ibu untuk masakan yang menggunakan campuran susu atau mencairkan bubur atau puri yang disediakan. Selain kandungan khasiatnya yang lebih baik, rasa susu ibu lebih dikenali dan mudah diterima oleh bayi.

2. Jangan gunakan gula atau garam dalam masakan untuk bayi. Ia boleh menyebabkan bayi tidak mengenal rasa semulajadi makanan pertamanya. Penggunaan gula hanya mengganggu pertumbuhan gigi bayi. Sebaiknya campurkan buah-buahan atau sayur-sayuran dalam bentuk puri atau kisar untuk menambah perasa dalam bubur.

3. Banyak bersabar. Pengenalan awal kepada makanan bukan semua diterima oleh bayi. Jangan mudah berputus asa, jika bayi menolak makanan tertentu, ulang pemberian tersebut beberapa kali. Mungkin untuk kali pertama, bayi tidak biasa lagi dengan rasanya. Pengenalan yang tepat dan bertahap akan membantu mengurangkan kemungkinan anak menjadi pemilih makanan.

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Tip Untuk Menyediakan Makanan Bayi "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM