Terkini

Menu

Tip Pisah Tempat Tidur Anak

Tip Pisah Tempat Tidur Anak

Mungkin ada di antara kita mengalami masalah untuk berpisah tempat tidur dengan anak-anak. Dari kecil hinggalah berginjak masuk sekolah masih lagi mahu tidur bersama ibu bapa.. Di sini terdapat beberapa tips yang boleh dijadikan panduan bersama.


1. Sediakan satu bilik yang sesuai untuk anak perempuan dan satu bilik untuk anak lelaki.

2. Hias dan kemas bilik secantik – cantiknya mengikut kemampuan poket anda dan kesesuaian umur anak.

Tip Pisah Tempat Tidur Anak3. Sediakan katil yang sesuai untuk anak terutama anak kecil yang lasak tidur. Pemilihan katil amat penting di samping untuk memberikan keselesaan yang terbaik untuk anak juga keselamatan harus diutamakan. Sebaik – baik katil yang sesuai ialah jenis “playpen” yang berdinding jaring kain cotton. Kalau katil bayi yang berkayu biasa , saya khuatir keselamatan anak – anak kerana peluang untuk mereka memanjat dan cedera lebih tinggi dari jenis “playpen”.

4. Untuk anak yang lebih besar, katil kanak – kanak yang sesuai dengan bentuk yang menarik lebih sesuai untuk mereka. Ada berbagai jenis rekaan dan bentuk yang direka khas sesuai dengan jantina dan citarasa mereka. Jika menggunakan katil, kita boleh guna untuk masa yang lama. 

5. Bentangkan cadar yang menarik dengan gambar kartun yang mereka suka. Lebih baik , biar mereka pilih sendiri corak dan warna apa yang mereka suka dengan panduan anda.

6. Kalau bajet kecil, tidak ada masalah. Bentangkan saja tilam atau comforter untuk mereka.

7. Pastikan bilik dilengkapi dengan kipas atau aircond kalau mampu.

8. Pastikan ubat nyamuk dipasang atau diperiksa bilik itu terlebih dahulu kalau – kalau ada semut atau lipas. Jadi di sini, kebersihan amat dipentingkan. Sentiasa membersih dan mengemas bilik anak anda. Sentiasa menjemur tilam dan bantal sekerap yang mungkin. Buka tingkap setiap pagi seluas – luasnya untuk pengudaraan dan pencahayaan semaksima yang mungkin agar segala hama dan virus mati.

9. Pasang lampu tidur untuk anak. Pilih bentuk yang menarik yang mereka suka. Jangan biarkan anak tidur dalam gelap. Tidur dengan lampu tidur lebih baik sebab kalau anak terbangun dan mahu ke bilik air atau mencari kita, mereka tahu ke mana mahu dituju.

10. Pasang kalimat ALLAH , MUHAMMAD dan ayat KURSI di kepala katil mereka.

11. Boleh gantung bintang, bulan atau apa saja bentuk yang menarik di siling. Elakkan gantung binatang seperti ular, buaya , biawak , dinosaur atau sebarang binatang buas. Tidak elok untuk semangat anak – anak.

12. Buat permulaan latihan untuk anak tidur berasingan dari ibubapa, anda boleh menemani mereka pada malam – malam terawal mereka.

13. Jangan terlalu memaksa mereka untuk berpisah tidur dari kita.

14. Temankan mereka tidur dengan membacakan buku cerita kepada mereka. Pilih cerita – cerita yang sesuai seperti kisah -kisah nabi, para solihin dan cerita kanak – kanak sebagai contoh teladan. Bacakan dengan suara yang lembut, perlahan dan membuai rasa mengantuk mereka. Elakkan cerita seram atau cerita kelakar, nanti mereka langsung tak boleh tidur atau mereka akan ajak anda bermain dan bergurau sampai subuh.

15. Bacakan mereka surah – surah yang terpilih dan ajar mereka ikut bacaan anda. Pelat pun pelat la, janji mereka berminat nak ikut.

16. Bagi mereka peluk bantal peluk atau teddybear atau apa – apa yang mereka selesa dengannya. Sebagai pengganti diri anda dan peneman mereka tidur.

17. Bila mereka sudah lena, bolehlah anda beransur dengan perlahan. Suka diingatkan di sini, ada anak – anak yang mudah tertidur dan senang nak dipisahkan tetapi ada yang tersangat susah. Anda harus banyak bersabar kerana anda ibu yang penyayang dan jelita. Teruskan dengan cara ini sehingga berjaya.

18. Jika anak mengadu takut, ingatkan mereka bahawa ALLAH sentiasa ada dan menjaga mereka.

19. Jangan rapatkan pintu bilik anak agar anda mudah mendengar apa-apa bunyi dari bilik mereka.

20. Sentiasa bangun memeriksa keadaan mereka ketika tidur.

21. Pastikan setiap tingkap dan pintu bilik air mereka tertutup.

22. Sebaik – baiknya anda meletakkan pengesan bunyi atau sejenis walkie talkie yang mana alat ini sesuai diletakkan untuk mengesan sembarang bunyi dari bilik anak anda. Anda boleh mendengar suara anak terjaga atau menangis atau mereka memanggil anda dari bilik anda. Tanya penjual bagaimana nak setkan alat tersebut.

23. Anda boleh bergilir dengan suami untuk meneman dan menidurkan mereka.

24. Tidurkan mereka awal – awal agar anda ada masa untuk melayan suami atau membuat kerja lain.

25. Peringatan di sini, jangan letak banyak mainan di bilik tidur anak. Satu dua cukuplah. Setkan di fikiran mereka bilik tidur adalah untuk tidur. Jika tidak sampai pukul berapa pun mereka tidak akan tidur kerana asyik dengan mainan.

Sumber

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Tip Pisah Tempat Tidur Anak "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM