Terkini

Menu

Risiko Asap Rokok Pada Bayi

Risiko Asap Rokok Pada Bayi


Sekalipun tidak merokok, terdedah pada asap rokok daripada orang lain terhadap ibu menyusu dan bayi tetap menjejaskan kesihatan.

Risiko Asap Rokok Pada BayiKajian di Santiago, Chili menunjukkan bahawa asap rokok yang terhirup oleh ibu menyusu dapat mengganggu penghasilan susu ibu.

Dalam masa tiga bulan, dapat dilihat berat badan bayi daripada ibu yang perokok atau menghirup asap rokok, juga tidak menunjukkan perkembangan yang optimum.

Asap rokok yang terpaksa disedut perokok pasif ternyata mempunyai kandungan bahan kimia yang lebih tinggi dibandingkan dengan asap rokok yang disedut oleh perokok. Ini kerana ketika rokok sedang disedut, tembakau terbakar pada suhu lebih rendah. Keadaan ini membuat pembakaran menjadi kurang lengkap dan mengeluarkan banyak bahan kimia.

Asap rokok mengandungi lebih 3,000 jenis bahan kimia beracun, 43 antaranya jelas bersifat karsinogen penyebab kanser. Tidak hairan jika pengaruh asap rokok pada perokok pasif itu tiga kali lebih buruk.

Pelbagai kajian membuktikan asap rokok yang disebarkan orang lain boleh menyebabkan pelbagai penyakit, bukan sahaja kepada individu dewasa tetapi terutama pada bayi dan kanak-kanak. Mulai dari pelbagai gangguan pernafasan pada bayi, jangkitan paru dan telinga, gangguan pertumbuhan hingga pada gangguan pada saluran pencernaan bayi.

Oleh sebab itu, jangan ambil risiko. Hindarkan buah hati anda dan anda sendiri dari asap rokok, di mana sahaja anda berada!

Share This:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Risiko Asap Rokok Pada Bayi "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM