Terkini

Menu

Cara Jarakkan Kehamilan Secara Semulajadi

Cara Jarakkan Kehamilan Secara Semulajadi

Jarakkan Kehamilan Secara Semulajadi

Selepas melahirkan anak pertama, memang saya tekad untuk merancang & menjarakkan anak kedua hingga seterusnya. Saya tidak pernah mengambil pil perancang atau apa-apa jenis ubat perancang, suntikan, IUD atau sewaktu dengannya.
Semua perancangan & jarakkan anak adalah secara semulajadi dengan mengenal pasti waktu subur. Kitar haid saya tidaklah tetap setiap bulan. Kadang-kala 3 bulan sekali, barulah datang haid. Itu pun tidak menentu tarikhnya.

Jom berkongsi sedikit pengetahuan dari pengalaman saya:-
  1. Kira dari hari pertama keluarnya darah haid sehingga hari ke-11 (walaupun haid dah habis, mesti kena kira). Mesti tanda/tulis hari pertama haid, senang nak kira.
  2. Waktu subur adalah pada hari ke-11 hingga hari ke-17. Sebolehnya masa subur ni, elakkan hubungan intim bersama suami (bagi yang tak nak mengandung lagi) atau lebih berhati-hati semasa melakukan hubungan intim.
  3. Periksa lendir yang keluar dari faraj. Jika waktu subur, lendiran agak likat seperti putih telur (kadang-kala menjadi basah kerana banyak).
  4. Terasa senak di bahagian bawah perut/ari-ari.
  5. Badan tidak selesa & pening kepala.
  6. Payudara agak sakit & tegang.

Alhamdulillah, percubaan saya untuk jarakkan anak agak berhasil. Anak sulung (10 tahun), anak kedua (7 tahun) & anak ketiga (3 tahun). Kenalah merancang anak terutama bagi yang belum stabil ekonomi rumahtangganya kan..

Apapun, bagi isteri-isteri yang masih was-was dengan cara saya ni, digalakkan makan pil perancang atau cara lain untuk elak mengandung lagi. Silap kira nanti, termengandung la pula kan.

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Cara Jarakkan Kehamilan Secara Semulajadi "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM