Terkini

Menu

Bahaya Demam Panas Pada Ibu Hamil

Bahaya Demam Panas Pada Ibu Hamil

Demam Panas Pada Ibu Hamil

Demam mungkin kedengaran biasa namun tidak bagi wanita hamil. Demam yang melebihi 38 darjah celsius atau dikategorikan sebagai demam panas mungkin disebabkan oleh jangkitan kuman dan boleh memberikan kesan negatif kepada perkembangan fetus.


Siapa Yang Berisiko Mengalami Simptom Demam?
Wanita mengandung sememangnya mudah dijangkiti kerana memiliki kurang antibodi kira-kira 90 % sahaja berbanding wanita tidak hamil.

Demam berlanjutan selama tiga hingga lima hari atau lebih boleh memberi impak yang buruk, ibu dan bayi dan perlu mendapatkan rawatan secepat mungkin.


Bagaimana Boleh Menjejaskan Bayi Mama?
Demam yang berlanjutan boleh disebabkan oleh demam virus atau selesema yang melibatkan simptom suhu badan yang tinggi. Ini meningkatkan risiko ibu untuk mendapat jangkitan pada paru-paru dan otak.

Demam boleh menyebabkan kelahiran pramatang. Ia juga meningkatkan risiko keguguran. Demam yang melibatkan suhu yang tinggi boleh menyebabkan bayi mati dalam kandungan. Demam denggi berdarah misalnya memberikan risiko pendarahan dalam rahim.


Bebas Daripada?
Wanita yang hamil perlu mengambil langkah berwaspada terhadap demam dan mendapatkan rawatan secepat mungkin jika terdapat simptom demam.

Hal ini kerana demam pada wanita hamil boleh berlarutan dan memudaratkan kesihatan fetus.

Elakkan keadaan yang boleh menyebabkan demam seperti terkena hujan atau perubahan cuaca yang drastik atau berada di tempat yang sesak. Mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor seperti paracetamol dan antibiotik.

Share This:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Bahaya Demam Panas Pada Ibu Hamil "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM