Terkini

Menu

Nasihat Pakar Untuk Keselamatan Wanita

Nasihat Pakar Untuk Keselamatan Wanita

Tips Elak Serangan Seksual


1. Apa yang anda harus lakukan jika anda bersedirian bersama lelaki yang mencurigakan semasa mahu menaiki lif di sebuah apartmen yang agak tinggi pada lewat waktu malam? 
Nasihat Pakar:- Masuk kedalam lif. Jika anda ingin ke tingkat ke-13, tekan semua butang lif sehingga ke aras anda. Tiada siapa yang berani menyerang anda dalam lif yang berhenti di setiap tingkat.


2. Apa yang perlu dilakukan jika orang yang tidak dikenali cuba untuk menyerang anda apabila anda bersendirian di rumah? 
Nasihat Pakar:- Lari ke dapur. Anda sahaja yang tahu di mana serbuk cili dan serbuk kunyit anda tersimpan dan dimana pisau dan pinggan mangkuk terletak. Semua ini boleh dijadikan sebagai senjata. Baling semua pinggan dan perkakas dapur. Biarkan ianya pecah. Menjerit sekuatnya. Ingat! bunyi bising adalah pantang terbesar bagi penceroboh kerana mereka tidak mahu tertangkap.


3. Menaiki Teksi di Waktu Malam. 
Nasihat Pakar:- Sebelum menaiki teksi pada waktu malam, catat nombor pendaftaran teksi tersebut. Kemudian telefon ahli keluarga atau rakan anda dan berikan maklumat nombor pendaftaran teksi tersebut kepada mereka dalam bahasa yang difahami oleh pemandu teksi. Jika tiada yang menjawab panggilan anda, berlakonlah seolah-olah seperti anda sedang berbual. Apabila pemandu teksi tahu bahawa orang lain mempunyai maklumat tersebut, dia akan menjadi orang yang dikehendaki sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini terhadap anda. Dia kini terikat untuk menghantar anda ke rumah dengan selamat.


4. Bagaimana sekiranya pemandu teksi mengambil jalan tidak sepatutnya - dan anda merasakan anda sedang memasuki zon bahaya? 
Nasihat Pakar:- Gunakan tali beg tangan atau sebarang kain untuk menjerut lehernya. Dalam masa beberapa saat, dia akan berasa sesak dan tidak berdaya. Sekiranya anda tidak mempunyai beg tangan; tarik kolarnya kearah belakang agar bajunya menjerut leher.


5. Jika anda diekori pada waktu malam. 
Nasihat Pakar:- Masuk ke kedai atau rumah orang lain dan terangkan keadaan anda. Jika kedai-kedai tidak dibuka, masuk ke kawasan ATM di bank. Kebiasaanya kawasan ATM di bank sentiasa mempunyai pengawal keselamatan. Ia juga dipantau oleh televisyen litar tertutup (CCTV). Penjenayah tidak akan berani menyerang anda kerana mengelak dari dirakaman CCTV. 


P/S: Beli dan simpan 'Pepper Spray' didalam beg tangan anda untuk digunakan sekiranya menghadapi kecemasan.


Apa yang perlu anda lakukan sekiranya diserang secara berdepan oleh penjenayah.
Sumber: Facebook

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Nasihat Pakar Untuk Keselamatan Wanita "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM