Terkini

Menu

Kematian Anak Kecil

Kematian Anak Kecil

Kematian Anak Kecil

Ibu bapa yang kematian anak kecilnya (anak yang belum baligh), maka Allah benarkan anaknya itu mencari mereka dalam keramaian manusia yang menunggu hisab dan membawa mereka ke syurga. Namun ada dua syarat yang melayakkan ibu bapa mendapat kelebihan itu, yakni sewaktu anak mereka meninggal, mereka SABAR dan REDHA pada Allah.. - Riwayat: (at-Tirmidzi dan Ibnu Hibban)


Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:
"Jika seorang hamba Allah kematian anak, Allah bertanya kepada Malaikat:Adakah kamu telah mengambil nyawa anak hamba-Ku? Malaikat menjawab:Ya. Allah bertanya lagi: Kamu telah mengambil nyawa buah hatinya? Malaikat menjawab:Ya. Allah bertanya kali ketiga:Apakah kata hamba-Ku? Malaikat menjawab:Ia bersyukur pada-Mu serta mengucapkan dari Allah kita datang dan kepadanya kita kembali. Allah Ta'ala memerintahkan malaikat-Nya: Binalah baginya sebuah rumah di syurga dan namakan rumah itu ˜Rumah Kesyukuran'".

Hadis riwayat Abu Hassan radhiyallahu’anhu, ia berkata:
"Saya mengatakan kepada Abu Hurairah, bahawa dua orang anakku telah meninggal dunia. Adakah berita (hadits) Rasulullah Sallallahu Alaihi Wassalam yang dapat engkau sampaikan kepadaku yang dapat menyenangkan hati kami berkenaan dengan anak kami yang meninggal itu. Abu Hurairah menjawab: Ada! Anak-anak kecil (yang meninggal) menjadi kanak-kanak syurga, ditemuinya kedua ibu bapaknya, lalu dipegangnya pakaian ibu bapaknya - sebagaimana saya memegang tepi pakaian ini – dan tidak berhenti (memegang pakaian) sampai Allah memasukkannya dan kedua ibu bapaknya kedalam syurga." (Hadis Sahih Riwayat Muslim : 2635-1524)

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya:
”Allah berfirman dalam hadis qudsi yang bermaksud,” Tiada balasan bagi seseorang hamba-Ku yang telah Aku ambil kembali kekasihnya, kemudian orang itu mengharapkan pahala daripada-Ku melainkan orang itu akan mendapat balasan syurga.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Kematian Anak Kecil "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM