Terkini

Menu

6 Kesilapan Tidur

Mendapatkan anak pergi tidur, dan terus tidur, adalah salah satu cabaran terbesar keibubapaan awal. Mujurlah, kami boleh membantu anda mengelakkan kesilapan tidur yang paling biasa dan menambahkan peluang anda untuk mendapat rehat malam yang baik. 


Kesilapan 1: Membiarkan anak anda tidur terlalu lewat


Anak Tidur LewatSetelah bekerja sepanjang hari, anda memang mahukan bayi atau anak kecil anda berjaga supaya anda dapat meluangkan lebih masa dengannya. Atau mungkin anda berharap dia akan menjadi begitu letih, lambat laun dia akan tertidur... 

Apa pun alasannya, bukanlah satu idea yang baik untuk membiarkan anak anda berjaga. Apabila bayi dan anak kecil menjadi letih, lebih susah untuk mereka tidur dan terus tidur. Mereka cenderung untuk bangun lebih awal jika tidur lambat daripada jika mereka masuk tidur pada waktu yang lebih munasabah. 

Adalah lebih baik untuk menetapkan rutin tidur dan mengikutinya. Jangan tunggu sehingga anak anda menguap dan menggosok-gosok matanya sebelum menidurkannya. Tidur tambahan 15 hingga 20 minit boleh mendatangkan kesan yang baik.


Kesilapan 2: Bergantung kepada pergerakan

Pernahkah anda menarik nafas lega setelah bayi anda tertidur di tempat duduk kereta atau dalam sarung? Meskipun ini memberikan anda rehat yang diperlukan, jangan terperangkap sehingga bayi bergantung kepada pergerakan sebelum dapat tidur. Adalah tidak praktikal untuk membawa bayi anda bersiar-siar dalam kereta setiap malam. Dia juga tidak akan mendapatkan tidur nyenyak yang menyegarkan yang diperlukannya. 

Adalah okey untuk menggunakan pergerakan untuk menenangkan bayi anda jika dia terganggu atau merungut. Cuma jangan jadikan ini sebahagian rutin waktu tidurnya yang biasa. Kesilapan 3: Terlalu terangsangAnda mungkin meletakkan mainan bergantung di katil bayi anda untuk menenangkannya. Namun, mainan berputar, bunyi-bunyian dan cahaya-cahaya boleh menjadi gangguan. Jika mereka asyik memerhatikannya, ia boleh membuat bayi berjaga dan mereka tidak akan mengerti bila tiba masanya untuk tidur malam. 

Adalah lebih baik untuk meletakkan bayi anda tidur di dalam bilik yang betul-betul gelap. Jangan bimbang yang dia akan takut. Dia terlalu muda untuk mengerti perasaan ketakutan di waktu malam. Kipas atau album jenis white noise juga boleh membantu, sebab ia boleh menenggelamkan bunyi-bunyi lain dari seluruh rumah atau di luar.

Apabila anak anda lebih tua, cahaya malam yang lembut boleh menenangkan sebarangketakutan dia. Jangan biarkan dia menonton televisyen sebelum tidur. Tertidur semasa menonton DVD kegemarannya bermakna dia mungkin akan kehilangan tidur untuk selama setengah jam yang penting baginya. Ini boleh menjejaskan ketenteraman dan perangainya pada keesokan hari, yang anda tentu tak mahukan! Kesilapan 4: Tidak mematuhi rutin waktu tidurKetika anak anda bayi, anda mungkin merasakan bahawa rutin yang terdiri daripada mandi, buku cerita dan lagu ninabobok tidak lagi diperlukan. Apabila anak anda meningkat usia, anda mungkin merasakan yang dia terlalu tua untuk rutin tidur. Atau mungkin anda berasa terlalu bosan untuk meneruskannya. 

Tetapi mempunyai satu siri aktiviti-aktiviti sebelum tidur yang menenang serta menyenangkan adalah penting, sebab ia menyediakan anak anda untuk tidur. Orang dewasa juga mendapat manfaat daripada mengadakan beberapa rutin untuk mententeramkan diri setiap malam. Anda tidak boleh mengharapkan anak anda untuk terus tidur jika hari yang dilaluinya sebelum itu adalah sibuk. Sudah tentu dia tidak akan mendapatkan tidur yang diperlukan. 

Anda boleh membuat apa-apa rutin yang anda suka untuk anak anda. Hanya pastikan ia adalah satu siri langkah-langkah yang menyamankan yang berlaku dalam susunan yang sama pada masa yang sama setiap malam. Kesilapan 5: KetidakkonsistenanBeberapa kali seminggu, apabila dia tidak mahu berenggang dengan anda, memang lebih senang untuk membawakan anak kecil anda ke katil anda dan menunggu sehingga dia tertidur. Atau mungkin anda meletakkan anak prasekolah anda di dalam biliknya tetapi membenarkan dia naik ke katil untuk bersama anda pada waktu malam. Tanpa disedari, katil pasangan suami-isteri menjadi katil keluarga. 

Anak anda tidak akan memahami mengapa kadangkala anda membawanya ke katilnya sendiri tetapi di masa lain anda membiarkannya di katil anda. Dia akan terus mengamuk sehingga anda membiarkan dia bermalam dengan anda, setiap malam. 

Jika anda mendapati diri anda dalam situasi ini, undurkan anak anda dari katil anda secara perlahan-lahan. Duduklah di sebelah katilnya semasa dia nak tidur. Kemudian, selepas beberapa malam duduklah di muka pintu, sebelum meninggalkan bilik terus. Terangkan kepadanya bahawa apabila tiba masanya untuk tidur, dia mesti tidur di tempat tidurnya sendiri. Bertegaslah secara berlembut dan anda akan dapat mengubah keadaan. Kesilapan 6: Berpindah ke katil besar terlalu awalJika anda mengalihkan anak anda dari kot bayi ke katil terlalu awal, anda mungkin mendapati yang dia suka merayau di sekitar rumah pada awal pagi. Sebelum usia tiga tahun, anak anda tidak mempunyai pemahaman atau kawalan diri untuk tetap tinggal di sekitar sempadan katil yang kurang nyata baginya. 

Jalan terbaik ialah dengan mengenakan tempoh percubaan baginya di katil besar. Jika selepas seminggu ini tidak mendatangkan hasil, maka tidak salah bagi mengembalikan dia ke kot. Cuba pindahkannya semula ke katil setelah beberapa bulan berlalu. Cuma ingat bahawa tiada kanak-kanak yang bersekolah yang masih tidur di kot, dan anak anda pun akan begitu juga. Cuba relaks saja tentang hal ini. 

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

1 ulasan to ''6 Kesilapan Tidur "

ADD COMMENT
  1. info yang sangat membantu. memang anak harus tido lebih awal dari orang dewasa. kalau tido lewat almatnya boleh sampai ke pagi tak tido

    BalasPadam

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM