Terkini

Menu

Tips Agar Anak Mendengar Kata

Tips Agar Anak Mendengar Kata

anak tak dengar kata

Ramai ibu bapa yang mengeluh tentang sikap degil anak-anak mereka. Berkali-kali diberi arahan, berkali-kali disuruh, masih tidak bergerak. Semakin ditegur, semakin menjadi-jadi. Akhirnya ibu bapa hilang sabar lantas menengking untuk mendapatkan kerjasama daripada anak-anak. Anak-anak yang patuh bukanlah dibentuk dengan cara kekerasan atau hukuman. Matlamat kita adalah supaya kepatuhan tersebut terbit dari kesedaran dalam diri mereka. Oleh itu, kita sewajarnya mendidik anak-anak menjadi patuh dengan cara yang membuatkan mereka menyedari bahawa kepatuhan itu ialah satu nilai yang positif.

Namun proses mendidik anak-anak menjadi patuh bukanlah satu proses yang mudah. Walau bagaimana payah sekali pun, tentunya hal ini bukanlah sesuatu yang tidak mungkin. Semuanya memerlukan kesabaran dan usaha yang bersungguh daripada pihak ibu bapa. Berikut adalah cara untuk melatih dan membuat anak supaya menjadi lebih patuh:


1. Konsisten

Untuk melatih anak supaya menjadi lebih patuh, kita harus konsisten dalam menentukan peraturan. Jika hari ini kita menghalangnya daripada bermain di jalan raya, maka esok, lusa, dan hari-hari seterusnya pun peraturan ini mesti tetap berkuat-kuasa. Anak-anak akan selalu mencari helah untuk melanggar peraturan tetapi ibu bapa harus bertegas lebih-lebih lagi peraturan yang menjaga keselamatan mereka.


2. Bersikap lembut

Anak-anak biasanya tidak dapat memberi respon dengan baik jika kita marah-marah dan membentak-bentak. Tegas bukan bermakna kita harus bersikap keras. Dalam ketegasan, kita masih boleh berlembut. Sebagai ibu bapa, kita harus cuba untuk mengerti perasaan anak-anak dan tekankan/terangkan mengapa mereka harus mengikuti peraturan dan arahan kita.

Anak Mendengar Kata

3. Beri contoh

Ini adalah cara yang paling efektif untuk menjadikan anak-anak patuh. Tunjukkan contoh teladan apa yang seharusnya mereka buat. Jangan menjadi seperti ‘ketam yang menyuruh anaknya berjalan betul’. Jangan sampai mereka melihat kita sendiri yang melanggar peraturan misalnya kita melarang mereka membuang sampah merata-rata tetapi ada ketikanya mereka melihat kita sendiri yang mencampak sampah merata-rata.


4. Memuji anak-anak

Jangan terasa berat hati untuk memuji anak-anak ketika mereka melakukan sesuatu yang kita arahkan. Sekurang-kurangnya mengucapkan terimakasih atas usaha mereka melaksanakan arahan kita. Dengan itu anak-anak akan merasa lebih dihargai atas usaha mereka.


5. Memberi penjelasan

Berikan penjelasan kepada anak-anak akan maksud dan tujuan baik kita menetapkan sesuatu peraturan sehingga mereka memahami kenapa mereka harus mematuhi peraturan tersebut. Apabila mereka tahu bahawa peraturan yang dibuat itu adalah untuk kebaikan mereka, In Shaa Allah, mereka akan lebih mudah mematuhi.

Sumber: ibubapacemerlang2012.blogspot.com
Tips Agar Anak Mendengar Kata

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Tips Agar Anak Mendengar Kata "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM