Terkini

Menu

Bagaimana Memilih Tadika Yang Baik

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa tahun-tahun pra-sekolah adalah tahun yang paling genting terhadap perkembangan kanak-kanak dan proses pembelajaran, maka ibubapa masa kini telah menyedari tentang kepentingan untuk menghantar anak-anak kecil mereka ke pra-sekolah.


Di Malaysia, jenis pra-sekolah yang dipilih oleh anda adalah bergantung kepada umur anak anda. Kanak-kanak di bawah umur empat tahun sepatutnya dihantar ke pusat penjagaan kanak, yang mana didaftarkan di bawah Kementerian Perpaduan dan Pembangunan Sosial.

Kanak-kanak kecil biasanya berbeza pembelajaran mereka dari kanak-kanak yang besar, jadi pra-sekolah tidak sepatutnya dijalankan seperti sekolah-sekolah kecil, dimana kanak-kanak mesti duduk di meja sepanjang hari.


Ciri-ciri yang baik bagi sebuah pusat penjagaan kanak-kanak termasuklah:

 1. Keadaan persekitaran fizikal
 2. Kurikulum dan program
 3. Kanak-kanak
 4. Kakitangan
 5. Penglibatan ibubapa
 6. Persekitaran Fizikal

Pusat penjagaan haruslah kelihatan menarik daripada luar. Bilik-bilik haruslah menyeronokkan, ceria dan mempunyai sistem pengudaraan yang baik, dengan terdapatnya seberapa banyak tingkap yang dibuka untuk membenarkan kemasukan udara segar dan cahaya matahari kedalam. Anda harus memeriksa bilik-bilik air, dapur, ruang makan dan bilik permainan samada ia bersih atau tidak.


Bilik-bilik permainan sepatutnya boleh menarik minat kanak-kanak, mempunyai perabot-perabot khas untuk kanak-kanak, dan para-para yang cukup rendah untuk dicapai oleh kanak-kanak. Barang-barang permainan dan lain-lain sepatutnya dapat dilihat dan diambil oleh semua kanak-kanak. Kerja-kerja tangan mereka sepatutnya dipamerkan dengan menarik mengikut tinggi pandangan mata mereka.


Bilik harus diatur menjadi pusat pembelajaran atau kawasan aktiviti, dimana barang-barang dikumpulkan mengikut kegunaannya. Ia juga harus termasuk sekali penjuru-penjuru bagi: 

 • Permainan blok
 • Permainan manipulasi
 • Aktiviti-aktiviti yang senyap / membaca
 • Kesenian / aktiviti kreatif
 • Berlakon
 • Aktiviti sains
 • Muzik

Di pusat-pusat pembelajaran ini, pelbagai jenis barang-barang dan aktiviti yang perlu disediakan, supaya kanak-kanak tersebut dengan bebasnya boleh memilih aktiviti-aktiviti yang mereka ingini, kerana sebagaimana yang diketahui, aktiviti-aktiviti yang berbeza akan menarik minat kanak-kanak yang berbeza. Barang-barang permainan dan lain-lain benda mestilah mencukupi dan selamat kepada kanak-kanak. Benda-benda berbahaya seperti objek-objek tajam mestilah disimpan jauh dari capaian kanak-kanak.


Sebagai tambahan, adalah perlu juga ruang yang mencukupi untuk kanak-kanak bergerak dengan bebas, kerana kanak-kanak biasanya belajar dengan cepat melalui penjelajahan benda-benda secara aktif di persekitaran mereka.


Persekitaran luaran juga sama pentingnya. Ia mestilah dipagar, selamat dan teduh, supaya kanak-kanak dapat bermain diluar sekurang-kurangnya untuk satu tempoh masa yang tertentu setiap hari. Persekitarannya mestilah kemas dan bersih, dan rumput telah dipotong. Jika terdapat beberapa jenis pokok dan tumbuhan yang ditanam, ia bukan sahaja memberi keteduhan tetapi boleh juga membantu kanak-kanak tersebut belajar mengenai alam sekitar.


Perlu juga ruang yang cukup untuk pelbagai jenis permainan pada yang dijaga dengan baik, yang mana memberikan peluang kepada kanak-kanak untuk melatih kemahiran fizikal masing-masing. Peluang untuk bermain pasir dan air juga seharusnya ada, kerana ia juga memberikan pengalaman pembelajaran yang baik.Kurikulum Dan Program

Ia mestilah sesuai dengan perkembangan minda. Semua aktiviti-aktiviti tersebut hendaklah diletakkan pada peringkat yang sesuai bagi umur seorang kanak-kanak, dan juga menepati citarasa dan kemampuan kanak-kanak tersebut.


Kanak-kanak mestilah kelihatan gembira dan tenang. Mereka sepatutnya dapat berhadapan dengan orang-orang dewasa dan kakitangan dengan penuh keyakinan, dan tidak takut untuk meminta pertolongan.


Kakitangan pula mestilah kelihatan ceria, berhati-hati, dan berminat pada apa-apa sahaja yang dilakukan oleh kanak-kanak. Mereka mestilah bercakap dengan terang dan betul, dalam nada suara yang sederhana dan menggalakkan kanak-kanak meluahkan perasaaan mereka dengan bebas.


Semasa anda memerhatikan interaksi diantara kakitangan dan kanak-kanak, anda sepatutnya dapat merasakan bahawa kakitangan terlibat secara aktif dengan kanak-kanak, dan mereka juga gembira dengan perhubungan yang rapat, hangat dan bertindak balas dengan kanak-kanak tersebut. Mereka mesti menunjukkan sikap hormat kepada semua kanak-kanak, dan menerima setiap kanak-kanak sepertimana diri mereka masing-masing. Mereka mestilah menyokong pembelajaran dengan bimbingan dan galakan, dan bukannya melalui pembetulan. Mereka juga mesti mengakui usaha setiap kanak-kanak, supaya mereka akan merasa gembira terdapat diri mereka sendiri.Anda juga harus bertanya kepada pengarah pusat asuhan atau pengetua berkenaan mengenai maklumat kakitangan yang berikut:


Nisbah
Bagi kanak-kanak bawah umur tiga tahun, sepatutnya terdapat seorang pengasuh bagi setiap lima orang kanak-kanak, manakala bagi kanak-kanak berumur diantara tiga dan empat tahun, sepatutnya terdapat seorang pengasuh bagi setiap sepuluh orang kanak-kanak. Nisbah yang baik akan membenarkan perhatian individu yang lebih tinggi dan saiz kumpulan yang kecil akan membenarkan interaksi yang lebih baik diantara orang dewasa dan kanak-kanak. 


Kelayakan Dan Pengalaman
Kakitangan yang berpengalaman, yang mana telah dilatih dengan pengetahuan berkenaan pendidikan awal bagi kanak-kanak dan perkembangan kanak-kanak adalah lebih baik untuk menyediakan pengalaman pengajaran positif untuk anak-anak anda.


Kadar Penggantian Kakitangan 
Kanak-kanak biasanya akan rapat dengan pengasuh mereka, dan akan merasa kehilangan dan tidak selamat apabila terdapat kadar penggantian kakitangan yang tinggi. Kadar penggantian kakitangan yang tinggi ini juga menghasilkan suasana interaksi diantara kanak-kanak dan orang dewasa yang rendah kerana kanak-kanak perlukan hubungan kepercayaan yang kukuh sebelum proses interaksi dapat berkembang.


Penglibatan Ibubapa
Anda juga perlu bertanya apakah peranan yang anda main didalam pengalaman pra-sekolah anak-anak anda. Adakah penglibatan anda dialu-alukan? Adakah anda dibenarkan untuk membantu anak anda membiasakan diri dipusat tersebut, atau adakah anda mesti membiarkannya walaupun pada hari pertamanya disana? Apakah polisi pusat asuhan tersebut berkenaan perkara-perkara disiplin? Apakah akan terdapat sessi perbincangan diantara kakitangan pusat asuhan dan ibubapa berkenaan perkembangan anak-anak mereka dari masa ke semasa?

Sebagai ibubapa, anda lebih mengenali anak anda, dan anda mempunyai kuasa untuk terlibat secara aktif didalam pengalaman pra-sekolah anak anda. Oleh itu, anda sepatutnya merasakan kehadiran anda dialu-alukan. Sekiranya dari pemerhatian anda memberikan gambaran bahawa disitulah anak-anak anda akan dapat berkembang dengan sepenuhnya, maka anda telahpun menemui pra-sekolah yang betul.

Sumber

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Bagaimana Memilih Tadika Yang Baik "

 • To add an Emoticons Show Icons
 • To add code Use [pre]code here[/pre]
 • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
 • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM