Terkini

Menu

9 Petua Hilang Perut Menggeleber Tanpa Berbelanja Selepas Bersalin

Perut Menggeleber Selepas Bersalin

9 Petua Hilang Perut Menggeleber Tanpa Berbelanja Selepas Bersalin

Semua masalah ini hadir selepas ibu bersalin. Betul tak? Rata-rata bentuk badan wanita berubah disebabkan faktor seperti tidak mengamalkan cara hidup tidak sihat, jadual pemakanan dan senaman yang tidak teratur. Perut menggeleber adalah disebabkan hormon mengandung iaitu progestron tinggi semasa mengandung dan selepas bersalin. Hormon ini menyebabkan perut kembung, usus mengembang kerana proses penghadaman dan pencernaan makanan menjadi perlahan. 


Tips Semasa Hamil

1. Semasa tempoh hamil, ibu tidak digalakkan berdiet dan boleh makan seperti biasa tetapi perlu dikawal seperti makanan berlemak, berminyak, dan kadar gula.


2. Ibu juga boleh mengambil makanan laut seperti kerang, udang, sotong dan sebagainya, sekiranya tidak mempunyai alahan dan ianya dikawal dan tidak ambil secara berlebihan.Tips Semasa Pemakanan Semasa Pantang dan Selepas Berpantang

1. Lebihkan makan sayur dan lauk serta kurangkan nasi.

2. Ambil lapan gelas air sehari selepas bersalin amat perlu untuk hasilkan susu badan (petua orang tua-tua melarang minum air banyak, kerana takut mengembang. Namun sekiranya ibu tidak mengambil air secukupnya, bagaimana susu ibu akan terhasil. Maka adalah terbaik ibu harus mengambil lapan gelas air sehari dengan kadar sedikit-sedikit tetapi kerap. 

3. Untuk mengelak perut kembung ibu digalakkan mengambil serat iaitu sayuran hijau dan buah-buahan.

4. Halia, bawang putih, dan lada hitam juga bagus. Tujuannya adalah untuk memanaskan badan serta memudahkan proses penghadaman makanan.

5. Pemakaian bengkung selepas bersalin bagus supaya otot yang mengembang, nipis dan tidak kuat menjadi kuat, merapatkan otot juga membantu mengempiskan perut ibu.

6. Sekiranya bersalin secara ceasarean, ibu tidak digalakan memakai bengkung sekiranya luka ceaserean belum betul-betul sembuh.

7. Bertungku atau bersauna juga membantu mengecutkan otot dan secara tidak langsung mengurangkan pendarahan.Tips penting

Secara purata berat ibu hamil akan meningkat dari 10-15kg, namun kajian menunjukkan kebanyakkan wanita di Malaysia mengalami penambahan berat badan sehingga 20kg. Belum sempat berat turun ibu mengandung anak kedua dan seterusnya. Ini merupakan faktor penyumbang kepada perut menggeleber dan sukar untuk mendapat berat ideal kembali. Oleh itu jarakkan kehamilan supaya cukup untuk menjalankan proses penurunan dan punya masa rehat yang panjang. 

Sumber | Gambar
9 Petua Hilang Perut Menggeleber Tanpa Berbelanja Selepas Bersalin

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

1 ulasan to ''9 Petua Hilang Perut Menggeleber Tanpa Berbelanja Selepas Bersalin"

ADD COMMENT
 1. Info yg bagus...

  Feel free lawat blog saya..

  www.sihatnatural.blogspot.com

  BalasPadam

 • To add an Emoticons Show Icons
 • To add code Use [pre]code here[/pre]
 • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
 • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM