Terkini

Menu

Tips Anak Bijak: Otak Kanan

Kaedah Anak Bijak: Otak Kanan




Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarnya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. 

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya. 

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati... kalau tengah marah.. tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal.... sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk Sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu... kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. Memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan.... Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri....kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa.....kita pun bukan tak biasa merapu.... 

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........

ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari....tak payah lama-lama. 

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi.... Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror. ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai .

Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni... 

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat gunaperkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong senyap Abang..berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Lagi Artikel untuk parent and parent to be..


Peringkat dalam Kaedah pendidikan Shichida (Shichida Method):
  • Umur rahim -0 adalah Tempoh Infinity (peringkat infiniti ).
  • Umur 0-3 tahun adalah Tempoh Otak Kanan (peringkat genius ).
  • Umur 3-6 tahun adalah Tempoh Peralihan (otak kanan dominasi peralihan kepada otak kiri).
  • Umur > 6 tahun adalah Tempoh otak kiri.

Kita perlu sedar bahawa keupayaan yang luar biasa akan berkurangan tanpa rangsangan yang betul dan enam tahun pertama kanak2 adalah tahun yang paling subur untuk proses pembelajaran.

Keupayaan semula jadi seorang kanak-kanak berkurangan jika ia tidak dirangsang.

Kaedah Shichida ini:
  • Untuk membangunkan pelajar sepanjang hayat.
  • Untuk memupuk keperibadian dan kreativiti.
  • Untuk mengukuhkan hubungan ibu bapa dan kanak-kanak.
  • Untuk membangunkan fungsi otak yang seimbang.
  • Untuk memupuk hati yang murni dan minda.

p/s - ajar anak2 sewaktu masih dalam kandungan ibu lagi...ibu2 yang beragama Islam boleh cuba cara ni: 

pasang cd Alquran kemudian lekapkan headphone ke perut ibu2...maksudnya kita biasakn bayi mendengar AlQuran sewaktu dalam rahim ibu lagi...

Percaya x kalau saya katakan bahawa ibu2 yang masih study jika dia melahirkan, anak yang dilahirkan seorang yang genius...tau sebab apa???....lu fikir la sendiri...hehehe

Sumber: Kaklong Mie

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

4 ulasan to ''Tips Anak Bijak: Otak Kanan"

ADD COMMENT
  1. Terima kasih di atas tips dan info yang sangat berguna.. Jemput lawat blog saya juga..
    http://ibu-ayah-comel.blogspot.com

    BalasPadam
  2. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. tips anak bijak dalam akademik.

    BalasPadam

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM