Terkini

Menu

Bahaya Menghayun Tangan Anak
Siku Teralih / Terkehel: Bagaimana masalah ini berlaku?


Ligamen annular (annular ligament) ke radial head (rujuk gambar) adalah nipis dan masih lemah pada bayi dan anak-anak kecil. Radial head subluxation terjadi apabila berlaku tarikan secara tiba-tiba di lengan anak kemungkinan akibat menghayun tangan anak. Tarikan / hayunan ini menyebabkan koyakkan pada struktur tisu lembut ini dan menyebabkan ligamen annular teralih ke sendi radiohumeral dan terperangkap pada permukaan kedua-dua sendi apabila lengan dilepaskan. Ini menyebabkan kesakitan apabila ligamen annular ini terutamanya apabila ditekan. 

Sentakan secara tiba-tiba pada lengan merupakan faktor utama berlakunya siku teralih / terkehel (nursemaid' elbow dislocation) dikalangan anak-anak. Sentakan ini mungkin berlaku kerana mengangkat anak-anak pada lengan mereka atau menarik tangan atau lengan kanak-kanak itu yang seterusnya mengakibatkan kecederaan. Kebiasaannya kanak-kanak ini hanya akan menangis kesakitan dan tidak boleh mengerakkan siku mereka.

Ini merupakan kecederaan yang biasa berlaku pada kanak-kanak terutamanya pada anak-anak yang berumur sekitar dua tahun. Kanak-kanak ini mungkin tidak dapat menerangkan apa yang berlaku dan hanya menangis.


Bagi anak-anak yang berusia tiga hingga sepuluh tahun, kecederaan ini berkemungkinan menjadi lebih serius yang boleh mengakibatkan keretakan tulang atau terkehel. Keretakan tulang yang biasa pada umur ini akibat dari berlakunya siku terkehel (dislocation) adalah keretakan supracondylar. Keretakan ini biasanya berlaku dibawah humeral shaft (tulang lengan) di bahagian olecranon (pangkal tulang Ulnar pada tangan / hujung siku) yang bersambung pada tulang lengan. Tulang ini masih terlalu nipis pada kanak-kanak.

Diterjemahkan dari: www.eorthopod.com/content/nursemaids-elbow

Share This:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Bahaya Menghayun Tangan Anak "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM