Terkini

Menu

Mengurangkan Koyakan Semasa Bersalin

 

Kajian menunjukkan urutan perineum dari minggu ke 35 mengurangkan koyakan pada bahagian perineum yang perlu dijahit. Kebanyakan wanita yang mengamalkan teknik ini juga melaporkan tiada berlaku kesakitan bahagian perineum dalam masa 3 bulan selepas bersalin.
Urutan perineum ialah urutan yang dibuat pada bahagian vagina. Perineum adalah bahagian yang terletak di antara lubang vagina dan lubang dubur. Urutan ini boleh dimulakan seawal minggu ke-34 kehamilan. Urutan ini boleh dilakukan oleh anda sendiri atau pasangan. Lakukannya jika anda berasa gembira untuk melakukannya dan bukannya terpaksa :).

Masa yang paling sesuai untuk melakukannya ialah selepas mandi, kerana selepas mandi bahagian perineum lebih lembut dan selesa untuk disentuh. Gunakan minyak urutan organik seperti minyak zaitun atau minyak kelapa dara untuk melakukan urutan.

Kedudukan yang sesuai seperti menyandar pada bantal di atas katil atau sofa dengan lutut dibengkokkan atau duduk di tandas.

Dapatkan kedudukan yang selesa, relaks dan di tempat di mana anda rasa selamat dan tidak terganggu.

 
Teknik urutan perineum
  1. Sapukan jari dengan minyak.
  2. Letakkan satu atau 2 ibu jari ke dalam dinding vagina.
  3. Letakkan 4 lagi jari di bahagian punggung.
  4. Masukkan ke dalam sedikit dan gerakkan ibu jari dan jari lain mengikut bentuk 'U'.
  5. Urut selama mana yang anda mahu tetapi sekurang-kurangnya dalam masa lebih kurang 5 minit setiap kali.
  6. Selepas selesai urutan, buat kemutan pada vagina. Ia seperti anda hendak menahan kencing atau menahan angin keluar. Tahan selama 10 saat dan lepaskan 10 saat. Ulang semula sehingga 10 kali.

Lakukan setiap hari, perineum akan menjadi lebih elastik dan bakal menolong anda semasa proses bersalin nanti.

Urutan ini tidak dibenarkan jika anda mempunyai jangkitan atau penyakit pada bahagian vagina. Jika anda merasa sakit semasa urutan, hentikan segera urutan dan lakukan semula pada masa yang lain.

Selamat mencuba.
 

Share This:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

No Comment to " Mengurangkan Koyakan Semasa Bersalin "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM