Terkini

Menu

Jauhi Pokok Ini Dari Anak & Keluarga Anda

Jauhi Pokok Ini Dari Anak & Keluarga Anda


PERHATIAN / RALAT: Artikel dibawah disahkan sebagai HOAX dilaman ini: http://bit.ly/H9l3eB kerana ulasan yang keterlaluan (exaggerate) atas kesan keracunan apabila termakan/mengigit daunnya. Walau bagaimanapun ibu bapa dinasihatkan agar mengambil langkah berhati-hati kerana pokok ini tetap beracun dan kematian dan keracunan akibat dari termakan daun pokok ini boleh terjadi. 


Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumbuh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam. Berhati-hati ok.

Sumber : Facebook

Share This:

Post Tags:

PENAFIAN

Segala penulisan dan testimoni berkenaan produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jenis penyakit dan masalah kesihatan. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu


Sebahagian artikel adalah dari sumber luar yang dinyatakan punca sumbernya.

14 ulasan to ''Jauhi Pokok Ini Dari Anak & Keluarga Anda"

ADD COMMENT
 1. Takut nya.mmg ada pokok nie dekat rumah

  BalasPadam
 2. Anak sulung sy ada tergigit daun pokok nih. Alhamdulillah...nasib baik takde pepe. Cuma mmg dia menangis kuat mcm sakit. Sy bg minum air 0 banyak2 n basuh muka dia. Mmg kena beware pasnih.

  BalasPadam
 3. Saya mohon kongsi entry yg sy tertarik ye..agak banyak..terima kasih

  BalasPadam
 4. selalu nampak pokok ni.diharap pihak sekolah rendah dapat buang pokok ni dari kawasan sekolah

  BalasPadam
 5. apa erkk nama pokok ni?

  BalasPadam
 6. http://www.hoax-slayer.com/killer-house-plant-warning.shtml

  BalasPadam
 7. Thanks for sharing..selama ni xtau pun!

  http://naturally-vitamin.blogspot.com/2013/10/tips-memilih-kolagen-yang-terbaik.html?m=1

  http://bit.ly/16hUH5n

  BalasPadam
 8. Dulu saya penah kena getahnya....sgt gatal & kulit membengkak. Hati2 ye.

  BalasPadam
 9. namenye keladi.. http://en.wikipedia.org/wiki/Caladium

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

   Padam
 10. Tidak perasan pulak pokok ni beracun, saya selalu dok mesen pokok ni dalam sebulan tiga kali. Getah nya memang gatal teramat gatal. Terima kasih banyak dari info anda.

  BalasPadam
 11. tkotnye...tak tahu pon pokok hiasan ade yg beracun...terima kasih atas info yg diberikan.

  BalasPadam

 • To add an Emoticons Show Icons
 • To add code Use [pre]code here[/pre]
 • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
 • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM